En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 758

En directe

Más de uno

06:00 11:00


La temporada d’huracans serà “extremadament” activa i més primerenca del normal

Per: el 19 d'agost de 2020

La temporada d’huracans de l’any 2020 a l’Atlàntic nord serà probablement “extremadament activa” i per sisè any consecutiu va començar abans del normal, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, d’acord amb les dades de el Centre Nacional d’Huracans dels el servei meteorològic nacional de Estats Units (NOAA, per les sigles en anglès).

El portaveu de l’AEMET, Rubén de el Camp, ha explicat que en el que va de temporada -que va començar l’1 de juny i s’estendrà fins al 30 de novembre- fins al 18 d’agost s’han registrat 12 ciclons tropicals a l’Atlàntic, dels quals nou es van convertir en tempesta tropical i de elles dues van aconseguir categoria d’huracà.

Es tracta de ‘Hanna’, que va arribar a categoria 1 entre el 23 i el 27 de juliol, quan va afectar el Golf de Mèxic i a l’estat de Texas principalment i ‘Isaïes’, que va arribar categoria 1 entre el 30 de juliol i el 5 d’agost i va afectar com a tempesta tropical a la costa est dels Estats Units, encara que en alguns moments, sobretot en l’estat de Florida va tenir categoria d’huracà, amb vents de 140 quilòmetres per hora.

S’esperen fins a 25 huracans i cinquè any consecutiu es registren tempestes tropicals abans de l’1 de juny

Des d’allà, ‘Isaïes’ es va accelerar a la costa com a tempesta tropical i es va convertir ja en borrasca sobre el Canadà. “Bona part de la costa est dels Estats Units va resultar afectada per Isaïes com a tempesta tropical”, ha comentat De el Camp.

Precisament, ha destacat que ‘Isaïes’ ha estat el novè cicló nomenat en aquesta temporada, el de la lletra I més d’hora de tota la sèrie històrica d’huracans (1951). De manera que, ha subratllat que segons les dades de la NOAA, de moment al menys fins al 30 de juliol aquesta és ja “la temporada més prolífica en ciclons tropicals fins a aquesta data” i bat el rècord que fins ara tenia ‘Irene’, el novè cicló tropical més d’hora de què hi ha registres i que va tenir lloc el 7 d’agost del 2005.

A més, una altra de les “particularitats” de 2020 en aquest aspecte és el fet que abans de l’inici ‘oficial’ de la temporada ja es van produir dues tempestes tropicals. Es va tractar de ‘Arthur’ i ‘Berta’, que es van registrar a la pretemporada. Aquest fet només s’ha produït en cinc ocasions des de 1851 però és que aquest 2020 és també el sisè any consecutiu en què es forma un cicló abans de l’inici de la temporada. “En els sis últims anys ha començat abans d’hora, és a dir que la temporada s’està avançant”, ha comentat.

En aquest context, el portaveu reflecteix que ja diverses organitzacions meteorològiques preveien que aquesta anava a ser un any superior al normal, però a meitat de temporada, el 6 d’agost, la NOAA ha revisat la seva predicció i parla ja d’una “temporada extremadament activa, molt més activa del normal “.

En concret, De el Camp ha precisat que el Centre Nacional d’Huracans espera des de principis d’agost a la fi de novembre entre 19 i 25 ciclons “amb nom”, quan el normal és que en el període de referència 1981-2010 hagi “uns 12 nomenaments “. “Podria haver-hi fins més del doble de nomenaments i afegeix que d’ells, entre 7 i 11 arribaran a la categoria d’huracà, quan l’habitual és que siguin 6 els ciclons que arribin a aquesta categoria”, ha alertat.

Així mateix, explica que d’aquests 7 a 11 huracans, entre 3 i 6 arribaran a categories superiors, les que van de III a V i són els coneguts com a ‘huracans de gran categoria’.

Amb aquest panorama, segons De el Camp, si s’acaben registrant els 25 nomenaments, 2020 es convertiria en “la segona temporada més activa fins a la data” i quedaria per darrere de 2005, quan hi va haver 27 nomenaments. “En tot cas, serà una temporada extremadament activa”, insisteix.

En aquest context, afegeix que en els últims 25 anys, des de 1995, 17 temporades, és a dir 2 de cada 3 han estat més actives del normal i en l’últim quart de segle, les temporades d’huracans són més actives. De fet, d’aquestes, 9 van ser extremadament actives, és a dir, una de cada tres.

Per això, assenyala que si 2020 acaba sent una temporada més activa del normal, cosa que la NOAA qualifica d ‘ “extremadament probable” serà “la primera vegada que es registrin cinc temporades consecutives més actives del normal, a més de ser les més primerenques “.