En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 718

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Les raons per les quals un punt final en els teus missatges et treu de polleguera

Per: el 24 d'agost de 2020

La irrupció en massa de les noves tecnologies ha canviat irremeiablement les nostres vides. Les generacions més joves, els anomenats nadius digitals, ja no conceben altra via de comunicació fora d’elles.

Naturalment, això canvia la seva forma de comprendre i d’usar el llenguatge. I ja hi ha lingüistes que estudien de quina forma es manifesten aquests canvis.

Una de les claus d’aquesta controvèrsia sembla estar en l’ús de el punt final. I és, segons aventuren alguns estudiosos, aquest signe ortogràfic és ja una eina obsoleta per a les noves generacions. No és simplement que no l’utilitzin en els seus missatges per distracció. És que, asseguren els experts, ho interpreten com un signe d’enuig.

Estem parlant de la coneguda com a Generació Z, la dels nascuts a la fi de el segle passat o en els primers anys d’això. La missatgeria instantània forma part de les seves vides des de ben petits: primer Messenger i altres vells programes, ara WhatsApp, Instagram. Telegram … Acostumats a aquest format, certes normes i formalitats de la llengua se’ls semblen inútils. Els signes de puntuació tenen moltes paperetes per desaparèixer en els missatges d’aquests joves.
Polèmica entre investigadors

Aquestes metamorfosi en els hàbits comunicatius apassionen els lingüistes. Quina diferència hi ha entre com interpreta el llenguatge un adolescent de 15 anys i un adult de 40 ?, la mateixa paraula significa el mateix per als dos ?, com entenen els signes de puntuació ?, quan i com utilitzen els diferents recursos que ofereix el llenguatge? És aquest un amplíssim camp d’estudi.

Lauren Fonteyn, professora de la Universitat de Leyden, és una de les estudioses que segueix de prop aquests temes. La investigadora va tuitejar recentment una de les seves conclusions a l’respecte: “Si envies un missatge de text sense punt i final, es dóna igualment per fet que el teu missatge ha conclòs. Però si afegeixes aquest punt final que assenyala la fi de la frase, els més joves ho interpretaran com una entonació descendent o un to negatiu “.

Segons recullen diversos mitjans anglesos, hi ha una gran polèmica oberta al país a propòsit d’aquest tema. Els experts estan dividits. Uns creuen que el punt i final s’ha tornat innecessari, i que un missatge es dóna per acabat quan es prem “enviar”. No obstant això, altres lingüistes no ho tenen tan clar, i creuen que tot depèn de l’context.

Owen McArdle, lingüista de la Universitat de Cambridge, està en aquest últim grup. “No estic d’acord en què el punt i final hagi perdut el seu sentit en els correus electrònics. Depèn com de formals siguin “.

En declaracions a The Telegraph, l’investigador explica: “En la meva experiència, els punts finals són l’excepció, i no la norma, en els missatges escrits per gent jove. A més, crec que tenen un nou significat, i s’entenen com un to de veu abrupte o emprenyat “.
Punt final o signe d’exclamació

El 2015, la novaiorquesa Universitat de Binghamton va realitzar un estudi que sustenta aquesta tesi. Segons les conclusions d’aquesta investigació, les persones que utilitzen punts finals en els seus missatges són percebudes com deshonestes i poc de fiar.

La mostra de la investigació estava formada per 126 estudiants no graduats. Els investigadors van descobrir que els missatges acabats amb signes de puntuació eren interpretats com a poc sincers. ¿Exemples? “Lol.”, “Let ‘s go to Nando s.” o “send Nudes.”

Però no tots els signes de puntuació a la fi de la frase s’entenen igual. No s’interpreten de la mateixa manera, per exemple, el punt final i el signe d’exclamació. En aquest mateix estudi es van adonar que els missatges acabats en exclamació eren interpretats pel receptor com més sincers i profunds.

Celia Klin va ser una de les lingüistes que va liderar la investigació. “En el llenguatge oral, les persones obtenim informació emocional a través de la mirada, les expressions facials, el to de veu, les pauses i aquest tipus de coses. A l’escriure, òbviament, no podem utilitzar aquests mecanismes. Llavors confiem en les eines de què disposem en aquest context: emoticones, signes de puntuació, etcètera “.

La polèmica està molt lluny de ser resolta. Pel que fa a llenguatge, l’usuari mana. Cada un interpreta les paraules del seu interlocutor com vol o com pot. El que és indubtable és que, en els últims deu anys, els nostres hàbits comunicatius han canviat radicalment.

I, de ben segur, seguiran fent-ho. No s’escriu igual una carta que un missatge de WhatsApp. Encara que potser encara sigui aviat per saber quins camins prendrà la nostra llengua en un món totalment digitalitzat.