En directe

Radioestadio

15:00 23:00


oients aquí avui: 1619

En directe

Radioestadio

15:00 23:00


Comença la campanya de control de la processionària

Per: el 14 de setembre de 2020

Andorra la Vella.-

Segons informa el comú d’Andorra la Vella en un comunicat, la campanya de control de la processionària que duen a terme els comuns de manera periòdica durant l’època d’aparició de l’eruga ha començat aquest dilluns.

Els treballs es faran amb helicòpter a les zones més boscoses i amb mitjans locals, als indrets propers als nuclis urbans. Segons el calendari establert, els dos primers dies es treballarà a les parròquies d’Encamp i Canillo. Un cop tancada aquesta fase, es passarà aquest dimarts a Ordino i la Massana. A mitjans de setmana es treballarà a Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, i es preveu que l’acció es tanqui aquest dijous, a Sant Julià de Lòria. Els productes que s’utilitzen en el procés de fumigació són completament innocus i no afecten la salut de les persones i animals. Els comuns treballen de forma conjunta en la gestió forestal i cada temporada es fan diversos controls i tractaments per al control de la població de processionària, per tal que l’afectació sigui menor, assegura el comunicat del comú de la capital.

Segons l’informe de l’empresa encarregada de dur a terme els treballs, l’hàbitat de la processionària a Andorra s’ha mantingut aquesta primavera similar a la de l’any passat, entorn les 4.000 ha de bosc. En els darrers quatre anys aquest ha augmentat un 15% aproximadament, tot i que els nivells d’afectació actuals són baixos en la majoria de la superfície.

Vist que l’expansió d’aquest insecte ha esdevingut un problema social alhora que forestal, en aplicació del pla de control de la processionària, s’indica la necessitat de tractar els quatre anys de diapausa de l’insecte en zones de muntanya, assegura l’empresa. Altrament, el seguiment del grau d’activitat de la processionària durant aquest estiu 2020, per trampeig amb feromones sexuals de mascles adults, indica una eclosió significativa d’erugues en una gran part de boscos d’Andorra.

A tal efecte, l’empresa comunica que del 14 al 18 de setembre, els comuns faran una fumigació aèria amb helicòpter mitjançant l’aplicació de ‘bacillus thuringiensis’ en els boscos més afectats. Es tracta d’un producte biològic autoritzat per la CE pels tractaments aeris contra aquest lepidòpter, i és compatible amb el medi natural, les persones i els animals, sense necessitat de prendre cap mesura de protecció en particular, explica el comunicat de l’empresa encarregada de dur a terme els treballs.

Font: ANA