En directe

Radioestadio

15:00 23:00


oients aquí avui: 1578

En directe

Radioestadio

15:00 23:00


L’aïllament domiciliari passarà a ser de deu dies

Per: el 14 de setembre de 2020

Andorra la Vella.-

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat aquest dilluns que l’aïllament domiciliari de les persones que hagin estat en contacte amb un contagi de Covid-19 es reduirà i passarà de catorze a deu dies.

“Al principi estàvem tres setmanes en confinament i es feien fins a dues proves serològiques per comprovar si la persona estava infectada, però ara la comunitat mèdica internacional ha vist que amb poc més de deu dies n’hi ha prou”, ha comentat el ministre. La reincorporació de la persona a la seva activitat habitual es fa efectiva després del resultat negatiu d’una prova TMA.

L’anunci s’ha fet durant l’actualització de les dades vinculades a la pandèmia. En les darreres hores s’han detectat 94 positius més i la xifra de casos actius s’eleva a 440. Benazet ha volgut remarcar que aquesta darrera xifra no és del tot exacte, “ja que són els metges referents els que donen l’alta i s’està trigant a entrar les dades al sistema”. El total de casos detectats en la segona onada de coronavirus és de 583. A l’hospital només hi ha quatre persones ingresssades i totes elles es troben a planta, fet que manté la pressió del sistema sanitari “molt baix”.

El màxim responsable de la cartera de Salut també ha demanat prudència de cara a l’inici de la tardor, ja que “és un moment especialment delicat i no podem donar cames al virus”. És per això que ha tornat a demanar a la població que limiti els seus contactes socials i mantingui actives totes les mesures sanitàries establertes pel Govern.

Retorn a l’escola

Durant la compareixença, Benazet ha estat acompanyat de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que s’ha alegrat d’haver aconseguit una tornada a l’escola de tots els cursos, “de manera esglaonada i sense incidents”, pel benestar tant dels alumnes com dels pares, que podran gestionar millor la logística familiar.

La ministra ha fet un repàs als resultats –encara incomplets– que es tenen del cribatge escolar. De les 12.229 persones, entre docents, personal escolar i alumnes (8.600), cridades a fer-se les proves, un total de 11.179 van respondre a la crida del Govern, el que representa el 91% del total. Per la seva banda, Benazet també ha volgut remarcar que només un “0,23% de l’alumnat i professorat ha tingut una positivitat”.

Actualment hi ha cinc aules aïllades, que representen l’1% de la població. Es tracta del col·legi Sant Ermengol (una aula de classe materna), l’escola andorrana de Canillo (una aula de primària), l’escola andorrana d’Ordino (una aula de primària), l’escola francesa d’Escaldes-Engordany (una aula de maternal), i el col·legi Janer (una aula de maternal). “No volem minimitzar la situació però val a dir que el nombre de classes aïllades són una minoria”. També ha recordat que queda a criteri de cada escola, informar a tots els pares del confinament d’una de les seves aules.

Pel que fa a la situació del Lycée Comte de Foix, la ministra ha confirmat que hi ha un positiu i vuit persones confinades, totes elles, personal no docent. Per aquest motiu, el centre ha obert amb normalitat sense cap aula hagi hagut de ser aïllada. En aquest sentit, Vilarrubla ha lamentat que “casos positius entre professors i alumnes seran freqüents durant els pròxims mesos ja que aquesta serà la nova normalitat”. Afortunadament, ha dit, “ara tenim més capacitat de reacció i detectem abans els possibles casos”.

D’altra banda, la ministra ha aprofitat l’ocasió per informar que l’escola andorrana de segona ensenyança de la Vall d’Orient, a Encamp, també ha pogut començar les classes sense incidències. A partir de dimarts, l’hotel la Mola i l’hotel Encamp cediran un espai per a menjadors perquè els alumnes de tercer i quart que ho necessitin puguin dinar sota vigilància escolar. Cal recordar que s’està fent un seguiment al mur de contenció del centre per evitar despreniments i que el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va licitar en la modalitat d’emergència les obres de reforç de l’edifici.

Font: ANA