En directe

Estiu Onda Cero

00:00 24:00


oients aquí avui: 1406

En directe

Estiu Onda Cero

00:00 24:00


Llocs que existeixen i que semblen de mentida

Per: el 9 d'octubre de 2020

Coves de Glowworm (Nova Zelanda)

Les coves de Waitomo es troben a la regió de Waikato, a l’illa nord de Nova Zelanda. Waitomo és una paraula maorí composta de dues parts. ‘Wai’ que es tradueix com aigua i ‘tom’ que significa entrada o clot. Waitomo es pot traduir com la “corrent que flueix cap al forat a terra”.

La més coneguda per un preciós fenomen és la cova de Waitomo Glowworm. Treure el cap a l’interior d’aquesta cova és com estar a l’interior d’una nau espacial amb milers d’estrelles a un pam de la mà. Però aquest efecte té una causa natural que res té a veure amb l’espai exterior.

Com les coves Waitomo estaven sota l’aigua fa 30 milions d’anys, la cova Glowworm està feta de pedra calcària composta de petxines fossilitzades, esquelets i corals. La cova serveix com a llar de milers de cuques de llum, específicament de l’espècie Arachnocampa lluminosa, que són un tipus de mosquit dels fongs que brillen en la seva etapa larval.

 

Salar d’Uyuni (Bolívia)

El Salar d’Uyuni a Bolívia és una basta extensió de terreny envaït per la sal i l’aigua que creen un curiós efecte mirall per tot el lloc. Un parell de xifres: és el salar més gran de tot el món i es calcula que, actualment, allotja unas 10 mil milions de tonas de sal.

Molts el coneixen com el mirall de la Terra i és que és el major desert de sal en el món amb una superfície de 10.582 km2. És una de les principals atraccions turístiques de Bolívia ja que el visiten més de 60.000 persones a l’any.

Durant algunes parts de l’any, els llacs propers es desborden i una fina capa d’aigua transforma aquesta plana en un bell reflex de cel. Aquest preciós terreny d’un altre món és un lucratiu jaciment per extreure sal i liti, element utilitzat en les bateries dels ordinadors, els smartphones i els cotxes elèctrics.

 

Lands End (Anglaterra)

És el punt més occidental de la part continental d’Anglaterra. Al maig de 2012 va rebre una gran atenció com a punt de partida de la torxa dels Jocs Olímpics d’Estiu de 2012. A la costa septentrional rocosa de la península de Land’s End, a Cornualla, una zona pintoresca, es poden visitar les mines d’estany més antigues.

L’estany de Cornualla era excepcionalment pur, i va mantenir la seva reputació per tot Europa durant segles. Cornualla va ser la principal font de proveïment d’estany per a les civilitzacions de la Mediterrània antiga, sent conegudes les illes Scilly amb el nom de Casitérides.

A més de les seves pintoresques mines d’estany, Land’s End també mereix atenció per les seves espectaculars paisatges. Les seves costes, retallades, són banyades pel mar Cèltic a nord i oest i pel Canal de la Mànega a sud. Furiós onatge, penya-segats escarpats, jaciments prehistòrics.

 

Platja Vermella (Xina)

La Platja Roja o la “Xarxa Sigui beach”, a nord-oest de la Xina, és un dels paratges més insòlits i bells de l’món. La seva vegetació de color vermell crea un mantell totalment curiós que sembla al lluny aigua d’aquest to. Un enclavament certament impactant.

Això és a causa de les algues que creixen allà, totalment autòctones, es beneficien de la humitat, enfosquint a mesura que passa el temps. Mentre que a l’abril, per exemple, la seva tonalitat és molt més clarita, serà a l’estiu quan el podrem veure totalment de color vermell intens.

S’han construït una sèrie de passarel·les de fusta que et permeten gaudir d’aquest mantell de color que sens dubte, és únic al món. Aquest lloc forma part de la reserva natural de Hekou Shuangtai d’unes 600.000 hectàrees, i és un punt clau per a les aus migratòries pel que qualsevol tipus d’activitat humana està prohibida, inclòs el bany.

 

Illes Marietas (Mèxic)


Hi ha un racó en l’Oceà Pacífic que té una platja única en el seu tipus, ja que s’amaga sota de l’orifici d’un cràter a les Illes Marietas. Es tracta de dues ínsules (Illa Llarga i Illa Rodona) i dos illots, tots deshabitats. A causa de la seva naturalesa volcànica, el seu relleu és variat: es poden observar coves, passadissos subaquàtics i obertures a la superfície.

Un dels buits que decoren la superfície de l’illa Rodona sembla una pintura surrealista. Sota ell es troba Platja Amagada o la Platja de l’Amor, com se’l coneix col·loquialment. Únicament es pot arribar-hi a bord d’una llanxa, i un cop al lloc cal nedar a través d’un túnel per sortir de la banda de la sorra.

 

Llac Retba (Senegal)

El Llac Retba, més conegut com el llac rosa, és un dels principals atractius del Senegal a causa del seu color. A 40 quilòmetres a nord de Dakar, es troba aquest paratge rosat entre dunes, palmeres i baobabs. El seu color es deu als minerals que conté el llac, i la intensitat varia segons el moment del dia.

El llac constitueix la font d’ingressos de moltes famílies senegaleses a través de la collita de sal, que representa tot un espectacle per als visitants.

Els treballadors es cobreixen la pell amb mantega de karité per protegir-se de la salinitat de les aigües i carreguen piragües de sal que després descarreguen a les vores de l’estany perquè s’assequi.

 

Porta de l’Infern (Turkmenistan)

El pou de Darvaza, situat al desert de Karakum (Turkmekistan), és mundialment conegut com la porta de l’infern. Tot això per un cràter, de 69 metres de diàmetre i uns 30 de profunditat, que porta cremant des de 1971 de forma ininterrompuda. Però no ho fa per l’activitat volcànica de la zona, sinó per culpa d’un accident que es va produir aquest mateix any.

Al llarg d’aquest any, que canviaria la història de la regió per sempre, un grup de geòlegs rus va realitzar una sèrie d’explosions controlades al desert de Karakum amb l’objectiu de trobar camps petrolífers. Tot i no trobar-los, van descobrir grans quantitats d’hidrocarbur, pel que van procedir a extreure-ho.

Ho van fer a través d’una cova natural, que comptava amb una escletxa de gas natural, que va cedir com a conseqüència de la perforació. Això no només va deixar als investigadors sense el tan anhelat hidrocarbur, sinó que va provocar un enfonsament de terra que es va dur a tot l’equip a uns 30 metres de profunditat.