En directe

La brújula

20:00 23:30


oients aquí avui: 3689

En directe

La brújula

20:00 23:30


Aliments prohibits a certes parts de món

Per: el 23 d'octubre de 2020

Foie gras


Per si no ho sabies, el foie gras s’obté del fetge d’ànec o oca. Aquest tipus d’au arriba a assolir una gran quantitat de greixos en aquestes parts del cos. Llavors per aconseguir el màxim aprofitament del fetge de l’animal el que fan és portar l’emmagatzematge fins a l’extrem de manera que els animals són engreixats i així el fetge aconsegueix augmentar de mida.

L’estat de Califòrnia l’any 2011 va decidir prohibir la venda d’aquest aliment. Es va crear la “llei foie gras” producte del maltractament que li ocasionen a l’animal. Aquesta llei prohibeix l’alimentació forçada per l’augment del seu fetge així com la venda del producte final.

En l’actualitat uns 15 països han prohibit l’alimentació forçada, dels quals podem nomenar Finlàndia, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, Israel i altres més. Per la seva banda, altres països del continent europeu segueixen amb la producció d’aquest aliment, com Hongria, Bèlgica, França i Bulgària o Espanya.

 

Ketchup

El consum d’aquesta salsa de tomàquet va ser restringida a França mitjançant la llei.

Des de l’any 2011 hi ha una prohibició del ketchup a les escoles d’aquest país on aquesta salsa no pot tenir lliure accés. Ha de ser servit només exclusivament depenent dels plats i amb restriccions.

Aquesta normativa es crea amb l’objectiu d’afavorir la qualitat nutricional dels més joves.

 

 

Salmó de piscifactoria

El color característic d’aquests peixos és possible perquè quan estan en llibertat s’alimenten de krill, un crustaci. Els salmons que són criats en granges no adquireixen aquest color naturalment sinó que se’ls ha de tenyir per així obtenir-lo. Se’ls tenyeix amb una substància E161J.

Les condicions en les que es crien aquests animals és molt qüestionable, tant per al medi ambient com per al propi peix.
En països com Austràlia o Nova Zelanda ja van prohibir el consum i la venda del salmó que és criat en captivitat.

 

 

Kinder Sorpresa

Ha estat un clàssic en la infància de molts nens perquè esperen amb entusiasme, a més de menjar el dolç, poder descobrir la sorpresa que aquests ous tenen al seu interior. La joguina va ser el que va portar als Estats Units a prohibir-lo.

La FDA (Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA) juntament amb la CPSC (Comissió de Seguretat en els productes per al Consumidor) no permeten la comercialització del producte. La joguina pot ser ingerida per error i causar asfíxia. A França va existir el cas de la mort d’una nena.

A més dels Estats Units, Xile l’any 2016 també va decidir prohibir producte de l’índex d’obesitat dels nens de país.

 

 

Fugu o peix globus

Un dels aliments que es considera com una delícia en el menjar japonès és el peix globus.

El seu ús i consum està terminantment prohibit a casa nostra per la normativa europea. La UE (Unió Europea) va prohibir el mercat de pesca que s’obté de peixos verinosos de famílies com: Molidae (peixos lluna), Canthigasteridae (tamborí), Tetraodontidae (peixos globus) i diodòntid (peixos eriçó).

El peix globus conté altes quantitats de tetradotoxina, que és un toxina que s’acumula en algunes parts del peix i que resulta perjudicial, tant així que si es consumeix pot causar la mort. Aquesta toxina pot arribar a resistir altes temperatures quan és bullit. És per això que la preparació d’aquest aliment només la fan professionals altament qualificats.

 

 

Llet crua

Quan parlem de llet crua ens referim a la qual no ha passat pel degut procés de pasteurització, és a dir, la llet s’extreu de la vaca i va directament al got per a ser ingerida. A Espanya està prohibit sota el Reial Decret 640/2006  que prohibeix la venda d’aquest tipus de llets que van del ramader al client final així com també els establiments o locals que venen al detall.

El que sí es permet segons el Reglament (CE) 853/2004 és la seva venda a través de les formatgeries les quals disposen del registre sanitari i compleixen amb la normativa que s’exigeix.

Per la seva banda estudis realitzats als Estats Units afirmen que la llet crua és la responsable de el 96% de les malalties contagiades pel consum de làctics entre els anys 2009 i 2014. Per tal motiu la venda entre els estats d’aquest país està prohibida . No obstant això en països com Àustria, Suïssa i Itàlia hi ha expenedors de llet crua.