En directe


oients aquí avui: 2740

En directe


Un web per commemorar l’aniversari de les falles com a patrimoni de la Unesco

Per: el 30 de novembre de 2020

Andorra la Vella.-

El ministeri de Cultura i Esports i la taula nacional de falles de les valls d’Andorra han posat en funcionament el web nacional Falles d’Andorra (www.fallesandorra.com), coincidint amb la celebració del cinquè aniversari aquest 1 de desembre del reconeixement per part de la Unesco de la festa de les falles dels Pirineus com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

El naixement d’aquest web és fruit de la col·laboració entre el departament de Patrimoni Cultural i la taula nacional de falles de les valls d’Andorra, i s’inclou dins dels projectes de salvaguarda i difusió de la festa que es desenvolupen anualment.

El web, que ja es pot veure des d’aquest mateix dilluns, explica amb una navegació àgil, intuïtiva, molt gràfica i adaptada a tots els dispositius, la festa de les falles al país des dels seus orígens immemorials fins a l’actualitat, amb els cinc col·lectius que mantenen viva aquesta tradició. El web, de partida, s’estructura en sis apartats, però la voluntat és que sigui una pàgina dinàmica i actualitzada, que permeti introduir en cada moment totes les novetats que es vagin produint en relació a la festa.

El contingut

A l’inici del web s’explica la tradició i quan es fa la cremada de falles per part dels diferents col·lectius: Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Encamp el 23 de juny; Ordino el 28 de juny. A l’apartat de ‘Fer falla’ es poden trobar els diferents tipus de falles que es fan rodar la nit de la cremada, quina ha estat la seva evolució i com les elaboren els fallaires. ‘Ser fallaire’ explica qui feia la festa en temps passats i qui la fa ara des de la seva recuperació. És a dir, com la cremada de falles ha passat de ser un joc de nens al voltant de les fogueres a una celebració d’adults. En aquest apartat també es fa referència a la transmissió generacional, la figura del fallaire major i l’element distintiu de la capa.

A ‘Viu la festa’ s’hi pot trobar l’explicació de la tradició, els seus orígens, els anys d’oblit i la recuperació l’any 1987. A més, també hi ha un apartat dedicat als ritus associats al foc que compartien protagonisme amb rodar falles. ‘Som comunitat’ descriu cada un dels cinc col·lectius, així com l’espai de coordinació i col·laboració que és la taula nacional, creada el 2017 per desenvolupar projectes de divulgació i salvaguarda de la cremada de falles a Andorra, així com les activitats conjuntes que s’hi realitzen. L’espai de ‘Gaudeix-la’ serveix per saber com i quan es desenvolupa la celebració en cada parròquia, així com les entitats col·laboradores gràcies a les quals s’enriqueix la festa.

I el darrer dels apartats, ‘Saber-ne’ més inclou vídeos, fotografies i enllaços a publicacions sobre la cremada de falles al país i el patrimoni cultural immaterial d’Andorra, així com al museu virtual de les falles al Pirineu creat des del projecte Prometheus, que es desenvolupa en el marc del programa Interreg POCTEFA 2014-2020 i està cofinançat per fons FEDER (https://www.prometheuspoctefa.eu).

La contextualització

El dia 1 de desembre de l’any 2015, la Unesco va inscriure les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco. La candidatura estava inclosa per 63 poblacions de tres estats diferents (Andorra, Espanya i França) que agrupava comunitats dels territoris pirinencs andorrà, aragonès, català i occità.

L’any 2017, els col·lectius fallaires d’Andorra van crear la taula nacional de falles de les valls d’Andorra, amb l’objectiu de fer comunitat i esdevenir l’eina per salvaguardar i divulgar la festa de les falles establint estratègies de treball conjuntes amb el departament de Patrimoni Cultural d’Andorra per originar projectes anuals.

Aquesta tardor, el Govern ha inclòs com a bé immaterial en l’inventari general del patrimoni cultural d’Andorra les festes del foc del solstici d’estiu, és a dir, totes les falles que es fan al país (fins aquest moment només estava reconeguda la cremada de falles d’Andorra la Vella).

Font: ANA