En directe

Radioestadio

18:00 24:00


oients aquí avui: 1126

En directe

Radioestadio

18:00 24:00


La fira del bestiar d’Ordino, envoltada de cultura per a esdevenir un referent turístic

Per: el 19 d'abril de 2021

Ordino.-

Set dècades després, Ordino recupera la tradicional fira del bestiar que se celebrarà entre el 7 i el 9 de maig.

A banda, estarà acompanyada d’actuacions, d’exposicions i d’un mercat de productes artesans i agroalimentaris per fer una fira també “turística i cultural”, ha declarat el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta. De fet, es busca ser “un referent nacional i que pugui ser un atractiu turístic” a l’hora de dinamitzar la parròquia, ha remarcat Serracanta, afegint que serà la primera fira que s’organitza després d’esdevenir reserva de la biosfera per la Unesco. Aquesta fira s’ha organitzat de forma transversal dins el comú conjuntament amb el departament d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, i disposa d’un pressupost de 8.000 euros.

Així, el divendres 7 de maig està reservat perquè els escolars facin una visita a la fira i coneguin les tradicions i el patrimoni “cultural i natural” de la parròquia, ha indicat el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu, remarcant que en aquesta fira no es vol perdre l’esperit de trobada i d’intercanvi tradicional. Pel que fa a la fira del bestiar, estarà ubicada a l’aparcament de la Tanada on a banda de la fira parroquial també hi haurà la fira nacional i la subhasta de vedells de raça bruna que es farà el dissabte 8 de maig al matí. Betriu ha especificat que la fira parroquial es dividirà en vuit seccions: tres de bovins, quatre d’equins i una d’oví. Per altra banda, la fira nacional tindrà dues categories: una per mascles de 12 a 30 mesos i una altra per mascles de més de 30 mesos. Aquesta fira nacional se celebrà després de l’acord signat entre el comú d’Ordino i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. A banda, el dissabte al matí al mateix recinte del bestiar es farà una demostració de xollar ovelles.

Per tal de donar vida a tota la parròquia i als establiments, hi haurà “escenaris a tot el poble”, ha explicat Serracanta, qui ha comentat que el mercat de productes artesanals i agroalimentaris s’ubicarà als jardins de la Casa Pairal, al carrer dels Cóms i a la sala la Buna. En principi, hi haurà entre 18 i 22 expositors en la fira, dels quals uns vuit vindran de l’Arieja, uns cinc de l’Alt Urgell i la resta seran d’Andorra. Pel que fa a la vessant més cultural de la fira, tant dissabte com diumenge a les 12 hores a Prat de Call l’Esbart Valls del Nord farà unes ballades. Serracanta també ha comentat que durant el dissabte a la tarda a Prat de Call hi haurà una mostra de la trobada amb els acordionistes del Pirineu.

D’altra banda, en el marc del conveni del parc de les tres nacions, “hi haurà una col·laboració estreta amb els veïns francesos de l’Arieja” i per aquest motiu, el diumenge a les 17 hores al pati de Casa Rossell s’oferirà un concert amb l”Orchestre de chambre d’Höte – Cie Jean-Paul RaffitConcert’. El mateix dissabte, els darrers actes culturals seran un concert de música folk a càrrec del Duet Daura també als jardins de Casa Rossell, i finalment a les 20 hores a la plaça Major hi haurà un concert amb ‘Els Pali’. Durant els tres dies també es podrà gaudir d’una exposició d’eines agrícoles del passat de les cases pairals d’Ordino a l’era de Casa Rossell. Quant als protocols sanitaris, Serracanta ha declarat que han estat validats pel ministeri de Salut i que per assistir als espectacles caldrà fer una reserva prèvia. De fet, ha manifestat que han intentat fer el màxim d’actes a l’aire lliure i pel que fa als que es fan en recintes tancats, “hi haurà un control d’accés” per vigilar l’aforament.

Font: ANA