En directe

Radioestadio

18:00 24:00


oients aquí avui: 1301

En directe

Radioestadio

18:00 24:00


ASSANDCA, EL REFERENT EN LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER AL PRINCIPAT

Per: el 30 d'abril de 2021

La lluita contra el càncer es una feina difícil i en molts casos desagraïda. Molt sovint són les organitzacions sense ànim de lucre les que més fan pels malalts d’aquesta i d’altres malalties.

Es el cas d’ASSANDCA, associació andorrana contra el càncer, presidida per Josep Sarabia.

En una entrevista a la Cadena Pirenaica – Radio Valira, Sarabia ha manifestat la problemàtica que continua existint al Principat ja que no es compta amb una unitat de radio teràpia, encara, i que els malalts han de continuar desplaçant-se per tractar-se, fora del país.

Una màquina de tractament universal d’un import d’un milió i mig d’euros podria donar servei de tractament al 80% dels malats del Principat i fins i tot de les regions veïnes, com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya o l’Ariege.

Actualment a Andorra, segons Sarabia, existeixen uns 300 pacients aproximàdament,  amb la malaltia del càncer diagnosticada, i en les seves diferents variants.

Pel que fa a la prevenció dels diferents tipus de càncer tant en dones com amb homes, Sarabia ha donat unes recomanacions molt interessants(les podeu escoltar en el podcast de l’entrevista al Passeu sense trucar del 28-04-21)

Dins de l’evolució de la malaltia, segons els darrers estudis, dins de 30 anys el 50% de la població mundial haurà patit o patirà un càncer.

Des de l’associació es confia que en breu es puguin reprendre les converses amb el ministeri de Salut per tal que el País compti amb els recursos necessaris per fer els tractaments dels pacients a Andorra,  i els malalts  no s’hagin de desplaçar gairebé diàriament, en alguns casos, a fora del nostre país.

Redacció – Carles Trillo