En directe


oients aquí avui: 80

En directe


Espot no descarta aplicar restriccions als establiments de cara a l’hivern

Per: el 13 de setembre de 2021

Andorra la Vella.-

El Govern no descarta aplicar restriccions d’accés a determinats establiments de cara a la temporada d’hivern. 

Xavier Espot, ha manifestat aquest dilluns que si durant el proper període hivernal “volem que els residents estrangers puguin venir a Andorra i fer activitats que generin riquesa i llocs de treball, potser ens demanaran que nosaltres apliquem una sèrie de mesures que ells també estan aplicant a casa nostra”. Així, malgrat que actualment “no estem en aquesta tessitura”, ha assegurat que “si fos el cas, ens ho plantejaríem”.

El màxim dirigent de l’executiu ha estat crític amb aquelles persones que voluntàriament han decidit no rebre el vaccí contra la Covid-19, però que, per contra, tampoc estan disposades a assumir certes restriccions: “El dret a la llibertat és molt important, però finalitza quan comença el d’una altra persona”, ha indicat. “Els drets no es poden veure des d’una perspectiva individualista i il·limitada des de la perspectiva pròpia. Sempre hem volgut primar la pedagogia i la divulgació per sobre de la restricció, però també és veritat que en algun moment, potser, alguna restricció sí que s’haurà d’establir”, ha sentenciat.

En aquest context, ha aprofitat l’ocasió per rebatre els arguments de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, respecte de l’efectivitat de les vacunes. Així, Espot ha afirmat que “aquells que diuen no a tot, encara no els he sentit posar damunt la taula alguna solució que tingui com a objectiu superar aquesta triple crisi”, referint-se als estralls sanitaris, econòmics i socials.

Fent un repàs de l’estat del país des de l’esclat de la pandèmia, el cap de Govern ha reconegut que “ni de bon tros m’imaginava que hauria de fer front a una crisi com la que hem viscut aquests darrers divuit mesos”. Conscient que “hi ha hagut moments difícils”, Espot ha posat en relleu que “de totes les adversitats se n’extreuen oportunitats”, per la qual cosa, ha dit, “ha estat un motiu d’orgull i de gran satisfacció poder ser cap de Govern en un moment en què el nostre país ha mostrat grans dosis de responsabilitat, de sentiment comunitari i de civisme”.

Respecte de la situació actual, s’ha felicitat de l’efectivitat de la campanya de vaccinació i de l’alt nivell de persones vacunades (que ja arriba gairebé al 70% de la població vacunable), ja que, per contra, “estaríem en una situació desastrosa”. D’ara endavant, i especialment durant la tardor i l’hivern, “podem ser força optimistes”. També s’ha felicitat dels resultats obtinguts al cribratge escolar, que només va detectar un fals positiu corresponent a un docent entre els més de 3.500 tests efectuats.

De cara a la tornada a les aules, ha indicat que, “de moment, tots els indicis fan pensar que hem d’estar relativament tranquils” davant la possibilitat que sorgeixin nous confinaments. En aquest sentit, ha animat altra vegada als joves d’entre 12 i 16 a què es vacunin sempre que així ho avali el metge referent i ha manifestat que no està damunt la taula la possibilitat d’immunitzar els infants d’entre 5 i 11 anys. “Creiem que la franja a la qual estem proporcionant vacunes és més que suficient”, ha dit.

Finalment, Espot s’ha referit a la represa del judici de l’afer BPA, on ha defensat que la intervenció al banc es va fer en el moment adequat perquè sinó “hagués comportat unes conseqüències molt pitjors”. “El Govern i el Consell General, amb les normes que es van adoptar, van actuar correctament. Una altra cosa és que els propietaris majoritaris de l’entitat decideixin reclamar”, ha explicat. Amb tot, ha conclòs que qui té la darrera paraula, “com en tot, són els tribunals”.

Font: ANA