En directe

Radioestadio noche

04:00 06:00


oients aquí avui: 99

En directe

Radioestadio noche

04:00 06:00


El PS acusa Espot de manca de concreció

Per: el 15 de setembre de 2021

Andorra la Vella.-

“La veritat és que no ens ha agradat massa i no és el que esperàvem, ja ho vam dir dimarts i el dia de Meritxell, esperàvem propostes concretes sobre les grans problemàtiques del país”, ha posat en relleu el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en acabar l’al·locució del cap de Govern en el debat d’orientació política.

En aquest sentit, López considera que des del Govern no “s’entén les problemàtiques que existeixen, tampoc les urgències ni la magnitud” de qüestions com l’habitatge, les pensions i els salaris. “No és el discurs post-covid que esperàvem”, ha manifestat López, que ha afegit que “no ha estat propi” d’un debat d’orientació política, ja que s’ha centrat molt en el balanç i hi ha hagut “poques propostes concretes al damunt de la taula”. També ha destacat el fet que s’està davant “el penúltim” debat d’orientació i “sembla que les circumstàncies (actuals) difícilment es revertiran”.

Al seu torn, el president del grup parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, també ha destacat que Espot s’hagi centrat a fer balanç “d’una situació que tots sabem el que ha estat”. També ha valorat que Espot hagi distingit entre el que és urgent i prioritari i hagi donat per clos el tema urgent de la pandèmia, però en aquest sentit ha manifestat que ja l’any passat “quan es va entrar el pressupost ja es donava per closa (la pandèmia)”. Ha recordat que tot just queden quinze mesos de legislatura que “donen pel que donen” i que caldrà veure a partir de les bases sòlides de la recuperació que hi pugui haver si hi ha “un nou horitzó i com s’encara”. Ha recordat, a més, que hi ha una vintena de projectes entrats a tràmit parlamentari que “portaran molta feina” i ha posat en dubte el resultat final en un moment de “cert atropellament legislatiu”. Pintat ha conclòs que Espot ha fet “una mirada del que s’ha fet” i el que es farà, “ja ho veurem”.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha destacat que aquest dimecres s’ha pogut comprovar “l’estat de la qüestió” del projecte H23 i “quins són els reptes per a aquest any”. Així, ha destacat que hi ha coses immediates com l’habitatge i ha citat la llei de mesures urgents que “ha d’entrar a tràmit parlamentari aviat per tornar a limitar en aquest cas els contractes que s’acaben perquè els propietaris no puguin fer fora els llogaters” i la construcció dels edificis de la Borda Nova per a habitatge a preu reduït, i un altre per a ús social i també el naixement de l’institut nacional de l’habitatge “per fer front a les polítiques d’habitatge”. També ha esmentat la feina que caldrà fer en mobilitat tant pel que fa a millores a les carreteres i “a mesures perquè la gent pugui deixar el cotxe a casa i fer servir el transport públic”. I d’altra banda ha recordat que “tenim l’avançament del país en l’àmbit social, de consecució de drets individuals com pot ser la llei d’igualtat i de família; la consecució de reivindicacions de col·lectius com pot ser les persones amb discapacitat” i tots els reptes econòmics.

Al seu torn, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha valorat que havia estat un discurs “des del pragmatisme” on s’ha destacat “d’on venim i quins són els reptes per afrontar”. En aquest sentit, ha esmentat l’habitatge, la mobilitat i també la diversificació econòmica “que implica recolzar-se íntegrament en l’acord d’associació que cal tancar de manera decidida, perquè hi ha hagut aquest any d’impàs per la pandèmia i també un altre dels grans reptes és la sostenibilitat del sistema de pensions”, ha destacat Costa.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que s’havia “sentit còmode”, ja que el discurs fet es correspon al seu “tarannà personal i al del Govern i la majoria parlamentària, aquesta forma de veure les coses i la política en clau positiva, en clau integradora, amb clau fins i tot de reconeixement i agraïment cap a l’oposició, i de no entrar en la confrontació política”. Ha destacat que ha volgut fer balanç de l’acció feta, però també del que queda per fer. “Potser el més fàcil seria dir: els ciutadans, i a les enquestes em remeto, valoren molt positivament la gestió de la pandèmia, queda poc temps de legislatura i potser podríem dir: abaixem els braços, sortegem una mica aquesta onada i no fem massa coses” que poden arribar a ser impopulars i ha destacat que ara, precisament, es vol “recuperar el temps perdut” durant la pandèmia. Així, considera que ha fet un discurs “ambiciós des de la perspectiva dels projectes que volem tirar endavant” i també donant una mirada a llarg termini. Quant a la crítica de manca de concreció, ha manifestat que “un discurs d’orientació política global del Govern no és un reclam publicitari” i ha destacat que sí que hi ha concreció com per exemple la dotació de deu milions d’euros per al fons publicoprivat de l’habitatge. “Potser no són focs d’artifici, però tampoc és el meu tarannà”, ha conclòs.

Font: ANA