En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 803

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Els grups responen al discurs del cap de Govern

Per: el 16 de setembre de 2021

Andorra la Vella.-

Els grups parlamentaris han donat resposta aquest dijous a la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, sobre l’orientació política del Govern. La crida a afrontar els reptes de futur han estat el fil conductor dels diferents presidents parlamentaris.

Des de l’oposició, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha considerat que Espot havia fet en el seu discurs “un llistat de propostes i anuncis sense una visió integradora sobre cap a on ha d’avançar el país” i el de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha manifestat que per al que queda de legislatura cal “esmerçar esforços en pal·liar les conseqüències (de la pandèmia) per seguir avançant”. Pel que fa a la majoria, han subratllat la bona gestió que s’ha fet de la pandèmia i han emfasitzat els reptes que té el país per endavant i que van ser detallats pel cap de Govern.

El discurs de López ha estat molt centrat en la proposta d’un “replantejament global del model econòmic i social” i centrat molt especialment en la lluita contra el canvi climàtic i l’aposta pel medi ambient. “El punt principal del projecte per a l’Andorra que volem és el d’una transició ecològica”, ha manifestat López, que ha posat sobre la taula que l’acord verd que proposen ha de ser un impuls per a l’economia del país, amb la generació d’entre “325 i 375 llocs de treball de feina nets anuals”. Ha parlat d’un pla nacional de rehabilitació sostenible d’edificis i ha incidit que més enllà d’aquest projecte en matèria d’habitatge cal la implicació pública i la col·laboració publicoprivada en projectes d’habitatge de titularitat pública a preu assequible així com la definició legal del concepte d’habitatge assequible.

López ha remarcat que s’està al davant d’una dècada decisiva i que els canvis a realitzar “profunds i impactants” s’han de produir ràpidament. També ha manifestat que “la gran transformació que ha de conèixer Andorra exigirà reorganitzar l’economia”, el territori i també una justícia social. Així, s’ha referit també a un sistema judicial amb recursos suficients i a una altra mirada sobre el concepte de família. Per dur a terme aquesta transformació, ha incidit, cal un acord verd que suposarà una reforma estructural del model socioeconòmic, que anirà lligat a una ocupació verda i de qualitat. En aquest sentit, també s’ha referit a la necessitat d’actualitzar la formació professional i la universitària.

També ha posat sobre la taula la necessitat d’un gran pacte de país basat en el diàleg social i ha defensat l’aprovació d’una llei de transició ecològica, la creació d’un comitè independent que articuli aquesta gran transformació; polítiques actives d’habitatge o recompondre el pacte generacional. També ha fet una crida a d’anar més enllà del PIB com a indicador i caminar cap a un índex de benestar.

El president socialdemòcrata també s’ha referit a l’atenció a la salut i ha apostat per prioritzar l’atenció primària i la necessitat de vetllar per la salut mental.

També ha apel·lat a una industrialització verda, amb l’impuls a les energies renovables, a l’economia circular, la bioconstrucció, la mobilitat sostenible o l’ecoturisme i una fiscalitat també verda amb incentius fiscals i taxes lligades al concepte mediambiental. López també s’ha referit a la innovació i a la cultura (ha proposat l’increment del pressupost de cultura fins al 2% del pressupost total). En conclusió, ha destacat que és el moment de fer “reformes ambicioses i de gran abast”.

Al seu torn, Pintat ha parlat de la necessitat de pal·liar les conseqüències de la pandèmia i, en aquest sentit, de fer una diagnosi “acurada” sobre aspectes com “la força de la recuperació econòmica iniciada”. Una de les primeres accions que ha manifestat que seria necessària és “evitar l’atropellament legislatiu”, ja que ha recordat que el Consell General es pot trobar amb més d’una trentena de textos sobre la taula. “La primera tasca per discernir entre urgent i prioritari”, ha dit fent referència a les paraules d’Espot, “és posar fre a tot aquest paquet de lleis i resoldre els problemes crònics”.

Pintat ha incidit en què cal primer atendre els efectes de la pandèmia i “quan la recuperació avanci” dur a terme les accions “necessàries per restablir l’economia a llarg termini”. En aquest sentit, ha insistit que cal un pla d’equilibri financer i de mesures de sanejament dels comptes de l’Estat, que a més a més, contempli les demandes del Fons Monetari Internacional, junt amb el sotrac de les pensions”. Pintat també ha posat sobre la taula la necessitat d’abordar el debat sobre la fiscalitat entre el Consell General, el Govern i els comuns i ha avançat que proposaran la creació d’un òrgan de treball.

Quant a l’acord d’associació amb la Unió Europea, s’ha mostrat especialment crític amb el compliment de l’acord polític a què van arribar el Govern i els grups l’any passat. Ha esmentat una carta que va fer arribar al cap de Govern on s’exposava el seu punt de vista sobre les negociacions entre les quals que no s’hagués concretat un acord de principis sobre les qüestions més importants a resoldre; que no hi hagués un estudi sobre l’impacte o que tampoc s’hagin establert estratègies i objectius nacionals. Arran de la resposta rebuda considera que el cap de Govern “ens ha fet perdre el temps” i que hi ha hagut “demagògia per aparentar que alguna cosa es mou quan en realitat no hi ha cap avenç” i ha demanat desplegar els compromisos de l’acord polític i donar a la ciutadania un missatge “clar”.

Des de la majoria, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha destacat que “la ciutadania ara necessita avançar” i que aquest avenç s’ha d’enfocar des del progrés econòmic i social, la transparència, l’encaix amb la resta del món, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i l’acompanyament als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, ha volgut esmentar un seguit de textos legals que es troben a tràmit parlamentari i que han d’incidir en aquest avenç: la llei per a la igualtat; la llei de la persona i la família o la de transparència i accés a la informació. També ha parlat d’avançar cap a una administració “eficient, eficaç, transparent i digital” i ha esmentat la llei d’accés electrònic a la justícia; la de contractació pública o el projecte de llei adreçat als treballadors per compte propi o les modificacions a la llei d’inversió estrangera.

Ensenyat també ha tingut paraules per al medi ambient i en aquest sentit ha recordat l’impuls a la llei de l’economia circular i la de protecció civil que “reforçarà la prevenció de catàstrofes naturals i minimitzarà les seves afectacions”.

Quant a l’habitatge, ha recordat que es tornarà a impulsar una llei de mesures urgents i que més enllà hi ha altres accions impulsades pel Govern com l’activació de l’Institut Nacional de l’Habitatge. També ha encoratjat l’executiu a continuar incrementant el salari mínim.

Ensenyat també s’ha referit a la reforma de les pensions i ha esmentat la llei del pressupost que ha manifestat “ha de ser el de la recuperació econòmica, el que marcarà en quin punt estem i fins a on podem arribar”. En aquest sentit, ha incidit que és “tan important que no es mereix que hi entrin interessos ideològics”.

El president demòcrata també ha manifestat que aplaudeixen l’anunci de la llei òmnibus d’agricultura i que s’impulsi la taxa turística. També s’ha referit a Grifols que ha qualificat de “gran notícia”, com també que al desembre hi hagi vols a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell. En definitiva, ha destacat que hi ha “grans reptes plantejats” i que queda “menys temps per fer-hi front”.

Al seu torn, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha destacat que els mesos que venen estaran marcats “per la recuperació econòmica” i que per tant caldrà encarar els reptes i “treballar per la ciutadania”. Entre els objectius ha esmentat l’habitatge, la mobilitat, les pensions o l’acord d’associació amb la UE. “Cal que situem el país en una bona situació de sortida posant les persones al centre”, ha manifesta. Pel que fa a l’habitatge ha destacat les accions que s’han posat en marxa, com el programa d’emancipació per als joves o el fet que ben aviat sigui una realitat l’Institut Nacional de l’Habitatge. Quant a la mobilitat, ha esmentat l’impuls al transport públic. Costa també ha manifestat que donen suport a la taxa turística i a la del CO2 i ha celebrat que el Govern hagi anunciat que es continuarà apujant el salari mínim. I quant a la recuperació després de la pandèmia ha incidit en la importància de la vacunació i ha lamentat les veus crítiques.

“És un discurs que celebro”, ha manifestat en la seva intervenció el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, sobre les paraules del cap de Govern. Naudi ha incidit en la bona gestió que s’ha fet de la pandèmia i que “no s’hagi abaixat els braços” entomant altres qüestions més enllà del coronavirus. Així ha destacat que han estat “accions sòlides i decidides malgrat la pandèmia”. Ha celebrat l’anunci de la modificació de l’impost de societats i el de plusvàlues immobiliàries mantenint un marc fiscal homologable i atractiu així com l’adhesió aconseguida a l’FMI. També ha subratllat l’aposta per la diversificació i per la zona franca i ha manifestat que Grifols serà un “element estratègic per projectar el país”. També ha dit que l’aeroport i l’heliport seran “dues palanques de canvi per projectar el país més enllà de les fronteres” i ha aplaudit el projecte de taxa turística i l’estudi per a l’impuls del cànnabis amb finalitats terapèutiques. En definitiva, ha subratllat que el cap de Govern va exposar “un seguit de mesures que estan dibuixant una Andorra sostenible, homologable” i que dins el marc de la proposta H23 pot ser “un dels millors països del món”.

A l’últim, la consellera general no adscrita Carine Montaner, ha destacat que presentarà una proposta de resolució de projecte de llei de responsabilitat política per demanar el parer dels ciutadans per a projectes que tinguin un determinat import econòmic i ha criticat que Grifols és “tot el contrari” a un projecte de diversificació d’èxit. També s’ha referit a la pandèmia i ha lamentat els errors comesos al Cedre dels quals, ha manifestat, ella ja va advertir i ha alertat que és un error que s’estigui “obligant” els ciutadans a vacunar-se i ha demanat al Govern que es prenguin les decisions d’acord amb “dades, no creences”. Igualment ha manifestat que seria “desastrós per al teixit econòmic i social” que s’instauri l’obligació del passi sanitari.

Font: ANA