En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 727

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Espot accepta la proposta de Pintat d’un grup de treball en matèria fiscal

Per: el 16 de setembre de 2021

Andorra la Vella.-

El cap de Govern, Xavier Espot, ha respost aquest dijous a la tarda les intervencions dels presidents dels grups parlamentaris. Ha acceptat el grup de treball en matèria fiscal proposada pel president de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, i ha manifestat que el discurs del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, responia més a un programa polític que a un discurs d’un debat d’orientació política.

Pel que fa a les manifestacions de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, les ha rebatut.

D’aquesta manera, pel que fa a López ha manifestat que li ha fet la impressió que ha “volgut aprofitar la tribuna per exposar el programa electoral de futur”, tot i que també li ha volgut agrair el “to conciliador”. Malgrat això, ha manifestat que havia estat una intervenció “fora de lloc i més pròpia de la seva fictícia investidura” o fins o tot d’una fictícia moció de censura que no pas d’un debat d’orientació política. Entrant al detall de les propostes de López, ha manifestat que molts dels projectes que ha exposat el Govern ja els té en marxa com les polítiques de rehabilitació d’habitatges, els incentius fiscals a la rehabilitació sostenible, la taxa de tinença de vehicles indexada a aspectes mediambientals o el compliment dels estàndards europeus en matèria de medi ambient.

Pel que fa a Pintat, Espot li ha respost que la revisió de l’impost de societats i de les plusvàlues de l’habitatge per revisar les deduccions no té un afany recaptatori sinó que té “un triple objectiu”: que siguin una “palanca de canvi”, fent que les empreses apostin per la digitalització i el mecenatge, i també impulsant la contractació dels col·lectius més vulnerables; limitar que les deduccions buidin de contingut l’impost i millorar la claredat i fer els processos més entenedors. També ha manifestat que valorava la proposta de Pintat de crear un grup de treball en matèria fiscal ja que el model fiscal “d’un país modern no pot basar-se en una autonomia financera segregada” sinó que cal un sistema “compartit i harmònic”. Quant a l’acord polític sobre la Unió Europea, ha destacat que des de l’any passat s’han fet cinc reunions temàtiques, que no s’oculta informació i que no hi poden haver estudis d’impacte quan el 75% del cabal no està negociat i, per tant, no se sap quin serà exactament. També ha defensat que sí que hi ha una estratègia clara i ha negat que hi hagi una actitud passiva, tal com ha afirmat el president del grup parlamentari de Terceravia.

Pel que fa a Montaner, Espot ha lamentat les seves paraules sobre la gestió de la pandèmia i ha manifestat que se seguiran prenent les mesures que es considerin “raonables”. També ha manifestat que no sap “a què responia la diatriba” sobre l’obligatorietat de les vacunes perquè “no és el cas” d’Andorra i quant a les denúncies del Cedre, ha manifestat que serà la justícia qui les haurà de dirimir i que en tot cas ell trenca “una llança” pel personal sanitari. A l’últim, i quant al centre de recerca en immunologia que projecta Grifols, ha manifestat que la consellera havia fet servir “els mateixos arguments” a excepció que no havia dit que es posava en perill la declaració de reserva de la biosfera i li ha recordat que des de la Unesco ja s’ha dit que no és incompatible. També ha manifestat que no hi haurà cap clàusula en un document paral·lel més enllà de l’acord entre les parts, que el marc normatiu estarà completat abans de la implantació del centre i que l’impacte de Grifols serà positiu per les sinergies que crearà.

En les seves rèpliques López ha defensat el dret a defensar el seu model de país i ha retret al Govern un seguit d’aspectes entre els quals la manca d’anticipació, una liberalització “salvatge” del mercat de l’habitatge o que ja n’hi ha prou de “discursos de la por” sobre les pensions i Pintat ha manifestat que havia volgut traslladar “una dosi de pragmatisme” en el seu discurs per saber “on estem” i ha incidit que per al model fiscal cal que hi siguin tots “el que són estat”.

En la seva intervenció el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha sorprès en mostrar un document defensat per Íñigo Errejon que suposava un avançament del programa electoral del 2019 de Más País titulat ‘Un acuerdo verde para España’. Després de llegir alguns dels paràgrafs i de comparar-los amb el discurs de López s’ha preguntat si el president del grup parlamentari socialdemòcrata “està legitimat” per ser cap de Govern “no tenint un discurs propi”. Pel que fa a Pintat, ha coincidit en el neguit per la càrrega legislativa, però ha defensat que és similar a altres legislatures i que els consellers “no defalliran” en treballar i ha celebrat la proposta del grup de treball en matèria fiscal.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, s’ha centrat molt a respondre Montaner i ha defensat l’impacte positiu de les campanyes de vacunació, mentre que el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, també ha celebrat la proposta de Pintat de crear un grup de treball.

En una tercera intervenció, Espot ha manifestat que les paraules de López retraient al Govern la seva acció ja li havien recordat més “l’autèntic Pere López” i ha subratllat la desconnexió entre el primer i el segon discurs. Ha lamentat, però, que recorri “al mantra de sempre” i li ha rebatut els seus arguments.

Font: ANA