En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 763

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Fins a 23 afectats en dos brots a les escoles andorranes

Per: el 13 d'octubre de 2021

Andorra la Vella.-

El ministeri de Salut ha informat de la detecció de dos brots de coronavirus a les escoles andorranes de primera ensenyança de Sant Julià de Lòria i de la Massana.

En total, el brot ha afectat setze persones al centre lauredià i set al massanenc. Tal com ha concretat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquests dos brots han afectat tres classes de primer i segon a Sant Julià de Lòria i altres tres de cinquè i sisè a la Massana.

El ministre ha destacat que aquest dimarts es va fer un cribratge amb TMA a tot el cicle a Sant Julià de Lòria i que a la Massana s’han fet tests aquest dimecres i aquest dijous es farà una TMA a la bombolla educativa, és a dir, a tot el cicle.

Ara com ara hi ha set aules sota vigilància activa parcial i set en vigilància passiva. Tal com ha comentat el titular de Salut l’afectació de la pandèmia continua a la baixa i, d’aquesta manera, ara com ara hi ha 64 casos actius, mentre que al centre hospitalari continua sense haver-hi cap malalt ingressat.

Aquesta millora de la pandèmia ha fet que des del Govern s’hagi decidit l’alleugeriment d’algunes mesures, entre les quals que ja aquest dijous els monitors de les escoles bressol que estiguin immunitzats no hauran de dur mascareta mentre que aquells que no ho estiguin, o els que la vulguin dur per precaució, n’hauran de portar una que permeti la visió de la boca. També s’ha decidit que els turistes de fora de l’espai de la Unió Europea i països assimilats que tinguin més de dotze anys hauran de presentar el certificat de vacunació amb la pauta completa de més de catorze dies; un certificat d’haver passat la Covid en els darrers sis mesos, o una prova PCR/TMA negativa feta en les darreres 72 hores. En cas que siguin turistes que estiguin allotjats en un establiment turístic durant tres o més dies hauran de deixar una còpia de la documentació a l’establiment. Tal com ha destacat el ministre de Salut, queden exempts els temporers, per als quals ja hi ha altres mesures aprovades. Si aquestes persones provenen d’altres països de la UE en què hagin fet una estada de deu dies, llavors hauran d’acreditar aquest pas previ per aquest país.

Oci nocturn

Martínez Benazet també s’ha referit a la prova que s’està fent a l’oci nocturn i ha manifestat que “està optimista” i que no creu que hagi de tornar a tancar. D’aquesta manera, i tot i que la prova encara no ha acabat, ha recordat que no hi ha hagut cap repunt ni cap cas que es pugui relacionar amb aquesta obertura i creu que les mesures vigents són “suficients” amb la situació epidemiològica actual. De moment, ha manifestat, s’està tenint un bon resultat amb els protocols vigents i ha afegit que “si l’estudi observacional obté uns bons resultats i no hi ha cap ensurt” la voluntat és que aquest sector pugui continuar obert “amb el mínim de restriccions possible”. De totes maneres, ha afegit que caldrà estar “molt vigilant” a l’evolució.

Vacunes

D’altra banda, cal destacar que la campanya de vacunació continua endavant i que cada dia se segueixen administrant dosis tot i que a un ritme més lent. Actualment hi ha 105.982 vaccins que han estat administrats, una xifra que és superior en 154 a la darrera actualització. D’aquests 54.190 són primeres dosis. De fet, hi ha un 78,6% de la població major de setze anys que ja ha rebut una dosi i un 75,6% que té la pauta completa. El titular de Salut ha manifestat que hi ha romanent de Moderna i AstraZeneca i que no hi ha el perill de quedar-se sense estoc, ja que han d’arribar vaccins de Pfizer. “No preveiem la ruptura d’estoc o cap problema” ha manifestat. Pel que fa a la possibilitat que algun lot caduqui, ha admès que hi ha vacunes d’AstraZeneca amb data de caducitat a finals de mes que potser no s’administraran, mentre que les de Moderna tenen més marge. En aquest sentit ha recordat que la política que ha seguit el Govern ha estat la “d’obtenir el màxim de vacunes” per cobrir la població, però que després “no tothom s’apunta” i ha reiterat la seguretat de les vacunes i que amb totes les dosis administrades no hi hagi hagut cap situació de risc o molt greu.

A l’últim i quant als protocols que poden estar vigent per Nadal, ha manifestat que “donada la bona evolució de la pandèmia” i el fet que les mesures són cada vegada més lleugeres hi ha la possibilitat que hi hagi un Nadal “amb una certa normalitat com ara”.

Font: ANA