En directe

Sàbiens

11:05 12:00


oients aquí avui: 2534

En directe

Sàbiens

11:05 12:00


El programa de detecció precoç del càncer de mama diagnostica 28 casos des del gener del 2020

Per: el 19 d'octubre de 2021

Andorra la Vella.-

Aquest dimarts 19 d’octubre se celebra el Dia mundial contra el càncer de mama, una malaltia que suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta.

Per aquest motiu, des del ministeri de Salut va impulsar el programa de detecció precoç el 2008. En aquest sentit, el gener del 2020 es va iniciar la setena ronda d’aquest programa, que sempre té una durada biennal i que acabarà el desembre d’enguany. Fins al moment, ha permès detectar 28 casos d’aquest càncer entre les 5.395 dones que s’han fet la mamografia de control.

En total, en aquesta ronda s’han enviat 12.132 cartes a dones en edat elegible, una xifra superior a la de les anteriors rondes perquè inicialment només es contactava a dones d’entre 50 i 69 anys i, en aquesta ocasió, el grup s’ha ampliat fins als 74 anys. Des de la seva implantació fa més d’una dècada, el programa ha permès diagnosticar 134 dones afectades per aquesta patologia. En aquesta ronda, la participació està sent més baixa que en les anteriors, amb un 43,47% de les dones cridades.

Per tal de participar en el cribratge, primer, les dones són contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia de control. Una vegada aquesta s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys se les torna a convocar per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents.

Diferents centres radiològics del país participen en programa i els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens. Per a més informació, el programa ofereix el telèfon d’atenció directa 867 785 de dilluns a divendres de 10 a 13 hores.

Font: ANA