En directe

Julia en la onda

18:05 19:00


oients aquí avui: 4662

En directe

Julia en la onda

18:05 19:00


Fornesa celebra el seu centenari amb un concert i homenatge als seus presidents

Per: el 22 de novembre de 2021

La Farga de Moles.-

Aduanas y Servicios Fornesa, l’empresa de serveis duaners líder a la frontera hispano-andorrana, ha celebrat aquest dissabte 20 de novembre a La Seu d’Urgell la festa commemorativa per la consecució del centenari de la societat.

L’acte s’ha distingit pel concert que l’Orquestra Cadí, l’orquestra de Cambra de l’Alt Urgell, entitat de la qual Fornesa n’és patrocinador, va oferir al solemne marc de la Sala Sant Domènec, i on també es va retre homenatge al fundador i a la nissaga que ha conduït l’empresa fins al moment actual.

A l’esdeveniment van assistir més de 200 convidats. Entre les autoritats, s’hi trobaven els alcaldes actuals de la Seu d’Urgell, Xesco Viaplana i Jordi Fàbrega; l’exalcalde Joan Ganyet i l’expresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell Jesús Fierro. També hi assistiren clients, família, amics i treballadors i extreballadors de la societat.

La vetllada va estar marcada pel record de les persones que han fet possible que Fornesa acompleixi 100 anys. Començant pel seu fundador, el Sr. Joan Fornesa Rodergas i el seu fill Joan Fornesa Puigdemasa; els quals el 1920 iniciaren el camí fent els despatxos de duanes de Fhasa, la primera companyia elèctrica d’Andorra: la construcció dels salts d’aigua d’Engolasters comportà el trasllat de molta mercaderia pesada per la qual calia fer el tràmit d’exportació-importació. El Sr. Albert Fornesa Betriu va ser el continuador de l’empresa i responsable d’una gran expansió dels serveis transitaris i logístics arreu d’Espanya. L’homenatge als Presidents es va completar amb la presència del Sr. Albert Fornesa Rebés, quart a la nissaga dinàstica, que va estar acompanyat de les seves filles Sres. Anna, Ingrid i Blanca Fornesa Sala, cridades a prendre el relleu de la gestió del grup.

Aduanas y Servicios Fornesa continua sent una empresa familiar, però compta amb un gran equip professional, liderat actualment pel Sr. Gerard Santos, Director, i per la Sra. Eva Trabazo, Responsable de Duanes, un equip a qui també anava destinat l’homenatge pel centenari. També va haver-hi una remembrança especial pel Sr. Feliu Muntó Vila, qui va ser Director de la companyia durant 20 anys fins a la seva mort el 2020. Aquesta circumstància juntament amb les restriccions de la Covid van ser les raons per posposar a aquest 2021 la celebració del centenari. La seva esposa Esther i els fills Feliu i Ingrid van estar presents a l’acte, on van haver paraules entranyables cap a ell.

El Director de Fornesa, Sr. Gerard Santos, ha destacat que la feina de l’equip actual és hereva de la tenacitat de les generacions anteriors: “comptem amb gent molt implicada, orgullosa de pertànyer a una empresa amb tanta història i que sap que fer les coses ben fetes és un acte responsable i sobretot de respecte als nostres predecessors”.

Santos també ha resumit la trajectòria de l’empresa: “al llarg d’aquestes tres generacions el timó s’ha portat de la mateixa manera. Ha sapigut adaptar-se al temps i als seus canvis, culturals, legislatius, tecnològics. I tot això encara té més importància si tenim en compte que el sector de la duana és un món força exigent i complex”.

La sessió va quedar amenitzada amb les peces que va interpretar l’Orquestra Cadí.
El repertori incloïa un apartat de música clàssica, amb obres de Vivaldi, Grieg i Svendsen; una part dedicada a bandes sonores del cinema firmades per Adam Clayton, Ennio Morricone o Henry Mancini entre d’altres; i un darrer concert amb temes de la música popular, des del tango “Por una cabeza” de Carlos Gardel fins a cançons com “Ragtime” d’Scott Joplin o “Best of the Queen” de Freddie Mercury.

Per culminar la celebració, en acabat el concert a la Sala Sant Domènec els convidats van poder gaudir d’un refrigeri al Parador de Turisme i se’ls va entregar un exemplar del llibre commemoratiu del centenari, una acurada publicació que recull imatges i testimonis de la trajectòria de l’empresa al llarg d’aquests 100 anys.

Aduanas y Servicios Fornesa és una empresa especialitzada en la realització de tasques d’agent de duanes i transitari a la frontera d’Espanya amb el Principat d’Andorra. És el líder destacat en aquests serveis, tenint com a objectius l’excel·lència, la responsabilitat i l’eficàcia en les seves funcions. Està molt vinculada a la vida cultural i esportiva de La Seu d’Urgell, per la qual cosa és patrocinadora de nombroses entitats i iniciatives. Compta amb oficines a La Farga de Moles i Barcelona.