En directe


oients aquí avui: 3043

En directe


Salut confirma la presència de la variant Òmicron al país

Per: el 24 de desembre de 2021

Andorra la Vella.-

La secretària d’estat de Salut, Helena Mas, ha confirmat que ja s’ha detectat la variant Òmicron al Principat. Mas ha explicat que “en les anàlisis d’aigües residuals fets el passat 21 de desembre, i que hem obtingut recentment els resultats, s’ha detectat la nova variant”.

No obstant això, ha afegit que “en valors percentuals, segons les dades de les quals disposem, es tracta de xifres inferiors al 30%”. La secretària d’estat ha fet aquesta explicació aquest migdia, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries. En aquest sentit, i per tal de fer front a la nova variant, Mas ha indicat que s’ha creat un grup de treball que permeti afrontar amb garanties els reptes que planteja l’Òmicron, com és el fet que “és més infectiva però menys agressiva” i que, per tant, es reforçarà el sistema de rastreig de l’Oficina Covid, així com l’atenció primària.

Pel que fa al nombre de casos, actualment s’han diagnosticat 21.730 positius, 159 més que ahir, d’ençà que va començar la pandèmia mundial provocada per la Covid-19, el passat març del 2020. D’aquests, en resten actius 1.721, mentre que un total de 19.870 persones ja han estat donades d’alta, i 139 han perdut la vida.

Quant a la pressió sobre el sistema sanitari, a dia d’avui hi ha 33 persones ingressades a la planta Covid-19 de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquestes 19 es troben a planta i 14 a la Unitat de Cures Intensives, 10 de les quals amb necessitat de ventilació mecànica. Sobre aquestes xifres, Mas ha dit que “estem aconseguint controlar la situació, i la prova és que les persones que es trobaven a cures intensives han passat de 17 a 14”. A més a més, ha apuntat que “la corba de contagis ja ha començat a doblegar-se i això són molt bones notícies”.

El sistema escolar, que és un altre dels indicadors que facilita Govern, té actualment 141 aules sota algun tipus de vigilància. D’aquestes 39 estan en vigilància activa, sent 31 les que es troben totalment confinades i 8 amb algun tipus d’aïllament parcial. En passiva, hi ha un total de 102 grups classe.

Sobre la vacunació, Mas ha explicat que ja s’han administrat 130.409 dosis, i que en les darreres 24 hores s’havien inoculat 1.421 vacunes. Aquest fet situa la vaccinació total de primeres dosis en 57.545 (82,5%), la de segones en 55.523 (80,2%), i de terceres dosis en 17.231. La secretaria d’estat ha explicat que “dilluns esperem que ens arribin 20.000 dosis de Moderna, provinents de França i en els propers dies 21.000 de Pfizer provinents d’Espanya”. Aquest reforç de vacunes propiciarà que s’ampliïn les taules de vacunació de 4 a 6 i posteriorment a 8, que han de permetre arribar a les 2.000 inoculacions diàries. “Intentarem que al gener, tothom qui vulgui pugui tenir administrada la tercera dosi” ha dit Mas. El procés entre els joves de 12 a 15 anys, també avança a bon ritme. Ara com ara s’han administrat fins a 4.386 vacunes, de les quals 2.320 són primeres dosis i representen el 69% del total i 2.066 són segones dosis que arriben fins al 62% del total de la franja d’edat.

Finalment, la secretària d’estat ha posat molt èmfasi en la importància de “celebrar les festes amb prudència” i ha recordat la necessitat de fer-se els tests ràpids d’antígens abans de les trobades familiars, i restringir qualsevol mena d’activitat en cas de tenir simptomatologia, encara que el TRA doni negatiu. Mas ha recordat que per als extraescolars s’insta a fer dues proves setmanals i ha posat en relleu la importància de dur posada la mascareta “quan no s’està menjant o bevent” i ha recomanat usar FPP2 en espais interiors.

Font: ANA