En directe

Sàbiens

11:05 12:00


oients aquí avui: 2608

En directe

Sàbiens

11:05 12:00


Topada entre Espot i López per la gestió de l’Oficina Covid

Per: el 13 de gener de 2022

Andorra la Vella.-

El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha tornat a demanar que es depurin responsabilitats per la mala gestió que hi ha hagut en l’Oficina Covid, reclamant a l’executiu una explicació per l’estalvi de recursos que hi ha hagut en aquesta.

“En cap cas el Govern ha estalviat recursos en el moment actual de la pandèmia”, ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, en resposta a les preguntes fetes pel president socialdemòcrata en referència a l’oficina durant la sessió de Consell de General. De fet, López ha aprofitat la seva intervenció per criticar la mala gestió basant-se en l’elevada incidència de casos que té el Principat, amb els constants canvis de protocols i remarcant que es va tardar molt a regular les baixes automàtiques.

“Hi ha hagut una oficina Covid que no ha estat organitzada ni planificada” i “estem assumits en el caos des del mes de novembre”, ha manifestat López. De fet, ha explicat que són molts els ciutadans que li han manifestat les dificultats per poder contactar amb l’oficina, assegurant que podien tardar entre 2 i 4 dies en poder-ho fer. Tot i aquesta mala gestió, López ha reconegut que els temps són complicats. En resposta, Espot ha titllat al president de l’oposició de voler fer un al·legat destructiu i de no conèixer la realitat del país, afirmant que tot i que hi ha hagut errors, en cap cas s’ha estat en el caos. “Davant dels imprevistos, crec que s’ha actuat prou àgil per detectar-los i reconduir-los”, ha expressat el cap de l’executiu, i “podem dir que l’Oficina Covid està treballant i afrontant la seva tasca amb garanties”. Finalment, Espot ha volgut mostrar que l’elevada incidència de la Covid-19 que té Andorra és degut a la gran mobilitat que hi ha i a la gran quantitat de tests que es fan. De fet, ha comentat que tant la positivitat com la letalitat no estan sent dolentes en comparació amb els països del voltant, amb un 22 i 0,49%, respectivament. “Això no és ni caos ni una mala gestió”, ha manifestat.

Baixes laborals dels docents

En la sessió de control que ha tingut lloc aquest dijous, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha preguntat sobre el nombre de baixes laborals entre el professorat i sobre les seves cobertures, després de les declaracions que va fer la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, aquest passat dilluns en la cloenda de la Universitat d’estiu i tardor. En aquest sentit, la ministra ha informat que dels 855 treballadors del sistema andorrà, n’hi ha 83 de baixa. Vilarrubla ha comentat que no tots aquests professors es troben de baixa per la Covid-19, i ha puntualitzat que actualment hi ha 70 baixes cobertes i 13 de no cobertes, el que equival a un 1,52%.

Vilarrubla també ha reiterat que ara per ara no hi ha dificultats per cobrir les baixes, ja que hi ha gent suficient a les bosses de treball, a excepció d’alguns casos puntuals. Tot i així, les diferents baixes es troben repartides per diferents escoles i això “facilita la gestió de cada centre”, ha indicat. Per la seva banda, Salazar ha volgut manifestar la predisposició del seu partit a col·laborar per poder fer les modificacions legislatives escaients perquè les escoles pateixin el mínim impacte possible les conseqüències de la pandèmia.

Candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern

Una de les altres qüestions de la sessió ha estat relacionada amb la candidatura per a l’organització dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030. López ha demanat els diferents contactes que hi ha perquè Andorra formi part d’aquesta candidatura dels Pirineus i ha destacat la rellevància que podrien tenir. “Hi pot haver un interès rellevant a la millora dels accessos per carretera i per tren entre l’àrea metropolitana i el Pirineu”, ha destacat el president del PS.

Per la seva banda, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha expressat la predisposició activa a formar part de la candidatura amb el potencial que té Andorra. “Hi ha hagut intercanvis bilaterals en els quals s’ha mostrat l’interès i la predisposició a poder ajudar i a millorar la candidatura” i se n’ha informat tant al govern espanyol com català, ha indicat. A més, ha destacat que cada cop més les candidatures estan anant cap a la multilateralitat i “Andorra ha fet un pas endavant amb homologacions d’instal·lacions de pistes” i amb una gran capacitat hotelera que pot acompanyar la infraestructura. En les repreguntes, López ha lamentat que no hi hagi molta informació al respecte i ha comentat que en les darreres setmanes hi ha hagut diferents reunions oficials d’una comissió tècnica de la candidatura. En resposta, Riva ha reiterat que no hi ha res tancat, que el diàleg és constant i que l’oferiment per part d’Andorra continua vigent.

Presidència de l’AREB

Per últim, en un dels darrers punts, el ministre de Finances, Eric Jover, ha comentat que la dimissió d’Albert Hinojosa com a president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha estat per motius personals, ja que ha decidit deixar el servei públic per anar a una empresa privada. Jover també ha justificat que Hinojosa no comparegués davant el Consell General des de finals del 2018 per les “greus amenaces” que va rebre tant ell com la seva família i que van provocar que rebessin protecció oficial. “Va ser una decisió personal meva”, ha assegurat Jover, afegint que va decidir que Hinojosa limités la seva exposició pública.

D’aquesta manera, Jover ha manifestat que Hinojosa ha continuat al càrrec en funcions durant aquest temps en la búsqueda d’un substitut. En aquest sentit, no ha volgut avançar quan ni qui serà, però sí que ha assegurat que el futur president de l’AREB compareixerà davant el Consell General. Amb aquestes explicacions, el ministre ha respost a les preguntes del conseller general socialdemòcrata, Joaquim Miró, qui s’ha mostrat crític amb la gestió que hi ha hagut aquests anys al capdavant de l’AREB, i ha tornat a demanar poder disposar dels comptes de BPA.

El ministre ha manifestat que la interpretació jurídica que fa l’executiu de la llei no els permet facilitar aquesta informació en ser comptes privats d’una empresa. D’altra banda, sobre la gestió de l’agència, Jover ha reiterat que l’AREB ha rebut 134 sentències a favor i cap en contra, del total de 177 que hi ha hagut. D’aquestes, 22 es van resoldre per la via administrativa, 50 procediments van ser favorables en primera instància, 84 en segona i 21 encara es troben en curs.

Font: ANA