menu Home
General

Disminueix la pressió a l’hospital

Ràdio Valira | 21 de gener de 2022

Andorra la Vella.-

L’avaria ja solucionada en una de les màquines TMA de les quals disposa Andorra ha provocat que les xifres de nous contagis durant aquesta setmana no hagin estat del tot fidedignes.

Així ho ha reconegut aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després d’anunciar el contagi de 824 persones més per Covid-19 des d’aquest dijous i felicitar-se per la davallada de la incidència del virus al centre hospitalari. “Tenim proves TMA acumulades i les xifres d’aquesta setmana les haurem de prendre amb cautela i ajustar-les la setmana vinent”, ha explicat.

Aquests nous casos, per tant, no corresponen a les darreres 24 hores, sinó que s’allarguen dies més enrere. Tot i això, el ministre ha assegurat que els resultats “s’estan recuperant amb bastant rapidesa”, ja que només resten 988 proves pendents, per la qual cosa “estem convençuts que si no hi ha cap altre problema, a partir de dissabte o diumenge ja estarem al dia i podrem donar les dades entre 12 i 24 hores”.

Així doncs, amb els 824 nous positius diagnosticats, als quals cal sumar 15 casos més detectats en turistes, el virus ja ha afectat 33.025 persones des de l’inici de la pandèmia. Actualment, els casos actius pugen fins als 5.009 i les altes arriben a les 27.872, mentre que les defuncions es mantenen en 144. Una de les notícies més positives és la davallada d’ingressos a l’hospital, que a hores d’ara acull 3 pacients a planta (sense simptomatologia greu) i 5 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tots ells sota ventilació mecànica. “Són unes bones xifres que indiquen que la variant Òmicron és un altre Covid i l’afectació sanitària és molt menor”, ha reiterat el titular de Salut.

Per contra, l’afectació del coronavirus a les aules continua en augment. Tant és així que les classes afectades han passat en 24 hores de 210 a 253. D’aquest total, 214 es troben en vigilància activa (29 aïllades totalment i 185 de manera parcial) i 39 en vigilància passiva. Una gran part de positius, malgrat que el ministre no ha donat la xifra concreta, correspon també al professorat. “Veiem que les escoles és el lloc on es va coent aquesta onada de la pandèmia i on les famílies s’infecten a través dels nens”, ha indicat, afegint que “hem de pagar aquest peatge perquè volem mantenir el sistema educatiu obert i de forma presencial”.

A més a més, ha assenyalat que del cribratge que va dur-se a terme aquests dijous als centres escolars, en el qual es van fer 1.308 tests, 84 van sortir positius, el que representa una positivitat del 6,42%.

Quant a la campanya de vacunació, durant la jornada de dijous es van administrar 950 dosis, de les quals 918 van ser terceres. Amb aquests nous vaccins, actualment el 81,8% de la població major de 16 anys ja té la pauta completa i de la franja dels 12 als 15 anys hi ha un 71,6% dels joves amb una primera dosi i un 68,4% amb totes dues.

De cara a la setmana vinent, el ministre ha declarat que s’espera presentar un balanç epidemiològic per tal de definir el nombre correcte de contagis per dia d’aquesta setmana després de l’avaria de la màquina TMA. A més, també està previst aprovar i anunciar una “fórmula” que “facilitarà l’accés als tests d’antígens a uns preus molt assequibles per a tota la ciutadania”.

Canvi de protocol en els contactes de positius

D’altra banda, el Martínez Benazet també ha anunciat que serà a partir de dilluns quan es comencin a aplicar els canvis que s’han introduït en els protocols a seguir en cas de ser contacte d’un positiu. En aquest sentit, ha posat en relleu que, tenint en compte el comportament de la variant Òmicron, s’ajustaran els períodes de vigilància passiva dels contactes, així com els períodes de confinament domiciliari de les persones no immunitzades.

D’aquesta manera, les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades, hauran de romandre en vigilància passiva durant 48 hores i, seguidament, realitzar-se una TRA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s’haurà de seguir vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte.

Per la seva banda, els contactes d’un positiu que no presentin símptomes, però que no esitguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament de 48 hores i fer-se una TMA. Com en el cas anterior, si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic mentre que, si el resultat és negatiu, s’haurà de mantenir en aïllament i sotmetre’s a una TRA al quart dia. En aquest cas, si la prova és positiva, la persona haurà de seguir els protocols pels casos positius i si és negativa podrà deixar l’aïllament i haurà de seguir 3 dies de vigilància passiva.

A més, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut ha recordat que les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i una TRA. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius mencionat. Si, per contra, el resultat del test d’antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s’està immunitzat s’haurà de fer vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte; i si no s’està immunitzat, s’haurà de fer un aïllament de 4 dies des del darrer contacte i, en acabar, s’haurà de fer una TRA. En cas de donar positiu, s’haurà de seguir el protocol per casos positius; mentre que si dona negatiu, la persona haurà de mantenir 3 dies de vigilància passiva.

Font: ANA
 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST COR&MÚSICA

 • cover play_circle_filled

  EL CATAMARÁ “EUFORIA A VALLS”

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PATRYCIA CENTENO: QUÈ ÉS EL PODERÍO?
  Patrycia Centeno

 • cover play_circle_filled

  PST ENTEVISTA A LUDMILLA LACUEVA

 • cover play_circle_filled

  ANASTASIIA KRAVETS: “LA VEU D’UCRAÏNA A ANDORRA”

 • cover play_circle_filled

  SONIA MÁRQUEZ, CREADORA D’ANDORRITA.COM

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  GUILLEM FORNÉ, LA VEU DE LA CULTURA A LA MASSANA.

 • cover play_circle_filled

  LA TERTÚLIA DELS “JOSEP MARIES”

 • cover play_circle_filled

  PST DIA MUNDIAL DE L’ENTRENADOR DE FUTBOL

 • cover play_circle_filled

  CESC CASANOVAS, L’ACTOR TOTAL.

 • cover play_circle_filled

  PST LA CUINA DE L’ANDI

 • cover play_circle_filled

  PST LA SARSUELA MOLINOS DE VIENTO ARRIBA A SANT JULIÀ

 • cover play_circle_filled

  VALENTÍ CLOSA: “Tenim els aparcaments més econòmics del país.”

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play