menu Home
General

Inaugurades les obres de museïtzació de la capella de la Pietat del museu diocesà d’Urgell

Ràdio Valira | 19 de Maig de 2022

La Seu d’Urgell.- Després d’un any d’actuacions, i en el marc del Dia Internacional dels Museus, aquest dimecres s’ha inaugurat la remodelació de la capella de la Pietat, situada dins del Conjunt Catedralici d’Urgell. L’acte d’inauguració es va dur a terme a l’església de Sant Miquel, presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, i per la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; l’alcalde de la ciutat Francesc Viaplana i regidors de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, així com el director Regional de Lleida i Anoia de Banc Sabadell, Xavier Codina; i el director del Museu Diocesà i Vicari General, Josep M. Mauri.

També hi van participar altres autoritats d’àmbit local, com el delegat govern Alt Pirineu i Aran i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; així com representants d’institucions i de l’administració vinculades a l’àmbit de patrimoni. Després dels parlaments inicials, es va fer la visita de la Capella de la Pietat, que forma part del Museu Diocesà d’Urgell, conduïda per Joan Bosch, historiador de l’art i especialista en Renaixement i Barroc, qui va parlar als assistents de l’art d’època moderna a la Catedral d’Urgell.

Les obres de museïtzació de la Pietat s’han centrat en la recuperació de l’espai arquitectònic de la capella, amb una intervenció de pintura restaurativa que ha permès fer valdre la policromia preexistent. Pel que fa a l’adequació museogràfica de les obres, s’hi ha instal·lat un mobiliari i s’ha dissenyat una il·luminació específica per afavorir la presentació i contemplació adient de les obres. La intervenció també compta amb un seguit d’elements interpretatius (cartel·les, plafons explicatius i interactius) projectats per afavorir la visualització i la comprensió de les obres d’art i fer-les accessibles a la major part de públics.

La totalitat dels elements que s’hi exposen han estat restaurats i l’espai compta amb mesures ambientals per a garantir-ne la conservació. El procés de restauració i condicionament de les obres d’art es va iniciar l’any 2013 i s’ha perllongat fins aquest mateix 2022. D’entre les obres que s’hi exposen, hi ha un Crist datat a principis del segle XVI que forma part del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que n’ha fet un dipòsit permanent.

Més enllà de posar al dia aquest àmbit del Museu, l’objectiu de la intervenció a la Pietat és explicar l’excepcionalitat de l’art Renaixement produït a la Seu d’Urgell; en aquest sentit, la museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l’entorn catedralici d’Urgell, fent dialogar les obres de l’escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu.

El cost de les actuacions executades durant el darrer any ascendeixen a 649.000 euros, dels quals el departament de Cultura de la Generalitat n’ha aportat el 40% i la Fundació Museu Diocesà d’Urgell el 60% restant. També cal afegir l’import de la restauració de les obres d’art que ha suposat 250.000 euros. Amb relació a aquestes actuacions de conservació i restauració de les peces exposades, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació del Banc de Sabadell i del departament de Cultura.

La remodelació de la capella de la Pietat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell que preveu ampliar els espais museístics actuals, amb més metres quadrats d’exposició i nous àmbits destinats a les persones, com són una sala d’exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar; i amb la ferma voluntat d’integrar la Catedral en l’itinerari del visitant com a element essencial en el nou discurs.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PAU ANTÓ: “Sóc el menys intel.ligent de la meva família”

 • cover play_circle_filled

  RAFEL FAIXEDES: “Amb la meva feina sóc eternament feliç”

 • cover play_circle_filled

  PST JULI BARRERO

 • cover play_circle_filled

  PST REVISTAS DEL COR

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST EVA CHOY CÓNSUL MENOR d’ORDINO

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  JORDI PRESS, referència digital de l’esport català

 • cover play_circle_filled

  PST SANT JOAN!!!

 • cover play_circle_filled

  GosSOS reclama sentit comú

 • cover play_circle_filled

  PST FLORS FALLES PETARDS COQUES CAVA… AVUI ÉS LA REVETLLA DE SANT JOAN!!!

 • cover play_circle_filled

  Xavi Rodríguez: la ràdio en vena.

 • cover play_circle_filled

  PST REVISTES DEL COR

 • cover play_circle_filled

  EL CATAMARÁ

 • cover play_circle_filled

  PST SYDNEY POLLACK

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play