menu Home
Andorra

El cap de Govern creu que no caldran mesures coercitives per a l’estalvi energètic

Ràdio Valira | 26 de juliol de 2022

Escaldes-Engordany.- “Farem tot el possible per no haver d’encarir com a mínim aquest any el preu electricitat”. Aquest és el propòsit expressat pel cap de Govern, Xavier Espot, de cara a l’hivern i les restriccions que hi pot haver a escala mundial arran de la guerra d’Ucraïna, però també ha alertat que “no es pot encarar” un hivern com el passat i que els ciutadans han de ser conscients que hauran d’aplicar mesures d’estalvi, que en un principi l’executiu es planteja de forma voluntària. La ciutadania “s’ha de conscienciar que no es pot continuar consumint electricitat ni matèries primeres com fins ara”, ha remarcat Espot, que ha afegit que si la voluntarietat no funcionés llavors es plantejarien fer “un pas més enllà”.

De totes maneres, creu que els ciutadans faran “prova de civisme” i no caldrà aplicar “mesures coercitives” com s’estan plantejant en altres països com ara França. Quant a l’encariment de l’electricitat, ha destacat que el fet de tenir un operador públic té “avantatges” però que són “relatius”, ja que no es pot permetre tenir pèrdues de manera “indefinida”, per aquest motiu, ha manifestat que caldrà veure l’evolució del preu de l’electricitat i en funció d’això revisar tarifes de cara a l’any que ve, ja que les pèrdues per a FEDA es poden mantenir durant un temps, però allargar-lo podria comprometre la seva “viabilitat”.

Espot ha destacat que les restriccions que es plantegen a Europa de manera directa no afectaran Andorra, però que és evident que de forma “indirecta” sí que ho faran, perquè si n’hi ha Andorra en patirà, ja que depèn molt de la importació d’energia i més en un any de sequera com l’actual en què la producció hidroelèctrica és baixa.

Urbanisme
D’altra banda, i qüestionat sobre els canvis urbanístics que ha impulsat Ordino per frenar el creixement de la parròquia, ha recordat que altres parròquies també han pres mesures i ha recordat els canvis fets a Canillo. De totes maneres, Espot ha manifestat que tot i que les parròquies han actuat “perquè no es construeixi de manera desenfrenada” segurament cal “fer un pas més enllà” i recorda que per aquest motiu es vol revisar la llei d’ordenació del territori. Ha manifestat que segurament aquesta reforma s’haurà de fer de manera “més accelerada” i ha recordat que es vol tenir en compte l’opinió de tots els actors implicats, que sovint tenen interessos contraposats. Pel que fa als comuns, ha manifestat que s’han d’asseure a una taula i aconseguir un “comú denominador sobre les normes tendents a frenar la situació desenfrenada que tenim actualment”, la qual cosa, ha dit, no vol dir que totes les parròquies hagin d’actuar igual, ja que cadascuna té la seva “idiosincràsia” i cal que no es faci una “limitació excessiva” ja que és necessari que es mantingui una certa construcció per vetllar perquè hi hagi habitatge i especialment de lloguer.

Precisament sobre l’habitatge i la proposta dels propietaris de terres que s’apliquin models com el de Mònaco, on molts treballadors resideixen fora del país, Espot ha remarcat que en altres països es dona aquesta circumstància en major mesura que a Andorra, on s’ha basat el model econòmic i social en la residència i treball i ha afegit que ara “no es tracta de trencar el model” tot i que ha reconegut que no es pot pensar en un creixement il·limitat, ja que el país no ho podria encabir. Així, ha valorat que cal “mantenir les dues potes”, és a dir, que els que vulguin viure a Andorra ho puguin fer i els que vulguin fer-ho fora de les fronteres, també, i ha reconegut que en aquest cas caldria una millora de les comunicacions. “Si volem la preservació del territori calen mecanismes de facilitació” perquè es pugui “triar viure a Andorra o a la zona fronterera” i ha afegit que això passa per la millora de les comunicacions “i donar facilitats” perquè la gent es pugui instal·lar a la Seu d’Urgell. En aquest sentit, fer extensiva la prestació per desocupació als fronterers creu que pot ser un al·licient.

La contractació de Mendoza
A l’últim, i qüestionat sobre la contractació de Vanessa Mendoza per part del ministeri d’Afers Socials per fer unes xerrades a les escoles, ha destacat que l’altra empresa que va ser guanyadora ja ha fet aquestes ponències però que per part de Mendoza encara no ha estat possible ja que “té un problema de disponibilitat”. En aquest cas, també ha afegit que no s’ha formalitzat contractualment la relació.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play