menu Home
AndorraPólitica

AM.- Marsol i Gili acorden una ordinació conjunta d’accés rodat al Madriu i anuncien la creació d’una comissió pels límits

Ràdio Valira | 29 de juliol de 2022

Andorra la Vella.- Després de setmanes de polèmica relacionades amb els límits i la prohibició de l’accés rodat a la vall del Madriu, les cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Rosa Gili, han arribat aquest divendres a un acord per tal d’elaborar una ordinació conjunta per a la zona que administren les dues corporacions i també per anunciar la creació d’una comissió que començarà a caminar entre el setembre i l’octubre i que servirà per fixar els límits territorials de la vall entre les dues parròquies. A més a més, Escaldes-Engordany també s’ha compromès a modificar la seva ordinació -aprovada el passat mes de juny- relativa a la prohibició de l’accés rodat a la seva zona d’administració única, especificant en tot moment que només afecta la seva part i no a la que també gestiona la capital.

Ambdues cònsols han deixat clar que la voluntat ha estat la de trobar una solució a la problemàtica. De fet, Marsol ha assegurat que malgrat que el comú va entrar un requeriment en el qual instava a Escaldes a fer modificacions en la seva ordinació abans d’acudir al Tribunal Constitucional, aquest quedarà anul·lat una vegada la parròquia escaldenca faci pública l’ordinació al BOPA amb les modificacions esmentades. “Amb això Andorra la Vella es dona per conformat”, ha dit. Gili ha exposat que el nou text “precisa clarament que parlem sempre del territori d’administració única”, per tant, es tracta d’una “modificació senzilla”.

En relació amb l’ordinació acordada conjuntament, el text especifica que a la zona d’administració conjunta entre les dues corporacions no estarà permès l’accés rodat, excepte en determinats casos com poden ser motius d’urgència com tasques d’extinció d’incendis o bé per aquells vehicles comunals que hi hagin d’accedir en casos de necessitat. Tots dos comuns aprovaran l’ordinació en dos sessions de consell de comú que se celebraran la setmana vinent (Andorra la Vella l’1 d’agost i Escaldes-Engordany el dia 2). “El que està clar és que hi ha una clara voluntat que no hi hagi accés rodat a la vall”, ha apuntat la cònsol de la capital.

Paral·lelament, la roda de premsa entre les dues representants comunals també ha servit per anunciar la creació d’una comissió després de l’estiu per fixar de manera definitiva els límits entre les dues parròquies. La idea és establir “una línia de divisió” que representarà “una evolució més” des que el 1978 es va dividir la zona urbana entre els dos territoris. “Els dos comuns estem demostrant que no hi ha d’haver cap problema. Farem el que s’hagi de fer i les reunions de poble que pertoqui per explicar-ho a la ciutadania”, ha dit Marsol. Al seu torn, Gili ha manifestat que “arran de tot això ha sorgit aquesta proposta i penso que és bona pels dos comuns, ja que una bona part de les dues parròquies quedaran definides”.

Un altre tema a tractar serà la gestió conjunta de la vall que afecta la resta de comuns implicats, Encamp i Sant Julià de Lòria. “Crec que aquesta qüestió és una altra. No sé què passarà amb la resta, però avui hem vingut a clarificar que no hi ha cap problema entre aquests dos comuns”, ha sentenciat Gili, qui ha afegit que durant aquestes setmanes, “algunes formes se n’han anat de mare” i s’han creat “males interpretacions” de les declaracions als mitjans de comunicació.

ANA
 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  JUAN PEDRO MARTINEZ, Dtor de Panini Espanya

 • cover play_circle_filled

  KIC BARROC, Pianista

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  Les reflexions de ROSA GILI, cònsol major d’Escaldes

 • cover play_circle_filled

  CONCÒRDIA BUSCA ESPAI A LA VIDA POLÍTICA

 • cover play_circle_filled

  PST Lewandowski, la nueva estrella culé

 • cover play_circle_filled

  Geòrgia Pont, Presidenta d’UNICEF Andorra.

 • cover play_circle_filled

  Dr. Jaume Mora: el càncer és una loteria determinada pel codi postal.

 • cover play_circle_filled

  Xavi Puig, comunicador.

 • cover play_circle_filled

  JUANJO GARCÍA, entrenador de futbol.

 • cover play_circle_filled

  PAZ CASTELLÓ, escriptora

 • cover play_circle_filled

  PST LES FLORS DEL PARAÍS

 • cover play_circle_filled

  PST REVISTES DEL COR I MUSICA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AVUI NINO ROTA

 • cover play_circle_filled

  Parlem de “Sol de brujas”, de Félix G. Modroño

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play