menu Home
Societat

La gent gran “emprenyada” perquè la proposta de tercer pagador no inclogui la farmàcia

Ràdio Valira | 29 de juliol de 2022

Andorra la Vella.- La gent gran d’Andorra està “emprenyada”, ja que després de “molt batallar” i que finalment semblés que els actes de farmàcia serien objecte del tercer pagador ara veuen que, de moment, aquestes despeses queden fora d’aquesta figura. D’aquesta manera, celebren que hi hagi més cobertures que les previstes inicialment després que el Consell General demanés al Govern que en dos mesos es fes extensiu el tercer pagador a un seguit d’actes, però lamenten que tot i que els parlamentaris hi van incloure la farmàcia, finalment els medicaments no estiguin inclosos.

“És molt trist que per un problema informàtic es vagi retardant una cosa que per a la gent gran és imprescindible”, ha manifestat el representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS Jacint Risco, que ha mostrat la sorpresa perquè des del Govern s’hagi passat a la seguretat social una proposta on “la farmàcia no hi és” i, en canvi, s’inclouen “més lletres clau” que les que havia proposat el Consell General. És per aquest motiu que des de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra es fa “una crida a la reflexió” a l’executiu perquè el que suposa una de les despeses més importants per a la gent gran sí sigui inclosa en el tercer pagador.

“Una de les principals preocupacions és que la farmàcia no hi sigui”, ha destacat Risco, mentre que el president de la federació, Fèlix Zapatero, ha lamentat que “sembla que hi ha un alentiment del procés del tercer pagador” la qual cosa els fa estar “molt emprenyats” perquè demandes que fa molts anys que plantegen es van “allargant i setmana o mes que passa, any que empeny”.

La gent gran no ha volgut “especular” sobre si hi ha hagut pressions o no dels farmacèutics perquè aquest tercer pagador s’apliqui però han fet notar que quan el malalt fa el pagament aquest és automàtic i si, en canvi, el fa la CASS es cobra al cap de 30 dies. El que sí que han volgut fer notar és que aplicar aquest tercer pagador a les farmàcies ha de ser relativament senzill, ja que només hauria de ser una qüestió informàtica que permeti que hi hagi un control perquè no hi hagi abusos. A més, han incidit que aplicar el tercer pagador no ha de comportar més despeses per a les arques públiques.

Lamenten, per tant, que “el Consell General digui una cosa i el Govern, darrere, en digui una altra” i qui en surti perdent sigui el col·lectiu que veu com si prospera la proposta hauran de continuar satisfent els medicaments a l’acte quan vagin a la farmàcia i aquesta despesa tan important per a la gent gran es mantingui. I estan a l’expectativa del que digui finalment el reglament, “la lletra petita”, tal com ha comentat Zapatero, ja que “han posat la pastanaga i ja veurem si darrere hi ha el pal”.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play