menu Home
AndorraPólitica

Espot comparteix els reptes i les prioritats que Andorra te? en comu? amb les Nacions Unides

Ràdio Valira | 20 de setembre de 2022

Nova York.- El cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat la seva estada a Nova York per mantenir una trobada amb el nou president de la 77a sessió de l’assemblea general de les Nacions Unides, Csaba Kőrösi, al qual ha felicitat per la temàtica escollida per la reunió d’enguany: solucions a través de la solidaritat, la sostenibilitat i la ciència. Durant la trobada, Espot ha pogut compartir amb Kőrösi els reptes i les prioritats que Andorra té en comú amb les Nacions Unides en els àmbits mediambientals i d’acció climàtica, d’educació i multilingüisme, d’igualtat de gènere o de protecció de la infància, entre d’altres.

El president ha sol·licitat la col·laboració i participació d’Andorra en diferents cimeres i reunions, com ara, la conferència de l’aigua de les Nacions Unides, que es preveu que se celebri el març del 2023.

D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha expressat el ferm compromís d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic en el marc de la reunió d’Alt Nivell de Desenvolupament Sostenible de les Muntanyes, organitzada per Kirguizistan. Ubach ha afirmat que els avenços amb recerca i innovació són fonamentals per preveure i avaluar els riscos naturals a les zones de muntanya.
Ubach ha remarcat la col·laboració transfronterera que s’està duent a Andorra en aquest àmbit, a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus i més concretament amb l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic.

La ministra ha reivindicat la importància del sector primari en la conservació dels ecosistemes de muntanya i del patrimoni cultural. També ha posat èmfasi en la prioritat d’implementar polítiques de sostenibilitat en la gestió turística.

La titular d’Exteriors ha valorat el paper actiu d’Andorra, per visibilitat les conseqüències del canvi climàtic en les zones de muntanya. En aquest sentit, ha anunciat, que a la pròxima COP27, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, liderarà diversos esdeveniments d’alt nivell, en aquesta matèria.

Transformació de l’educació
Cal destacar també que el cap de Govern ha participat aquest dilluns a la Cimera sobre la transformació de l’educació que s’està celebrant aquests dies a Nova York. Durant la jornada de dilluns, els caps d’estat i de govern han presentat les respectives declaracions de compromís nacional per transformar l’educació, per avançar cap a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4 i per millorar la preparació dels alumnes per al futur. Espot ha iniciat la seva intervenció exposant l’estructura educativa del país on conviuen tres sistemes educatius. En aquest sentit, ha assegurat que “aquesta singularitat és un dels nostres baluards més grans, i ens permet oferir una excel·lent formació de base perquè infants i joves, de 65 nacionalitats diferents, creixin en un context d’aprenentatge dels valors fonamentals de la democràcia i els drets humans, amb altes cotes de cohesió social i diversitat, i amb un fort sentiment de pertinença”.

Durant la seva intervenció, també ha destacat el compromís del Principat amb els objectius de la cimera i amb l’ODS4. En aquest sentit, Espot ha incidit en el fet que “podem contribuir, amb la nostra experiència, a donar resposta a una crisi silenciosa, inadvertida i que la Covid-19 ha agreujat de forma dramàtica. Hem de transformar l’educació, dotar-la de la importància que es mereix i protegir-la d’amenaces eventuals, perquè ens hi juguem massa”.

El cap de Govern també ha volgut destacar el paper fonamental de les escoles d’Andorra en la defensa i la promoció de drets dels infants. Des d’aquesta perspectiva ha posar de relleu el principi d’inclusió destacant que tots els centres escolars disposen de personal especialitzat i de recursos materials per donar suport als projectes d’inclusió amb alumnes amb discapacitat.

La declaració de compromís d’Andorra també destaca altres aspectes per assolir l’ODS4 com la inclusió de gènere i la igualtat entre sexes. Per aquest motiu, s’ha posat en funcionament un pla de sensibilització per a la igualtat de gènere adreçat als centres educatius.

Espot també ha volgut deixar palès que “el professorat és la peça clau de l’engranatge escolar”. Atesa aquesta importància, ha indicat que “ens comprometem a donar suport al paper del professorat i a reforçar-lo tot garantint-ne l’autonomia, la creativitat i la trajectòria professional, tal com hem fet des del 2019 impulsant un nou marc legislatiu més eficient que tingui en compte les seves especificitats”.

Finalment, el cap de Govern ha assenyalat que el concepte de sostenibilitat està plenament integrat a les escoles i que són un “actor privilegiat de la transició ecològica”.

La cimera sobre la transformació de l’educació és la resposta del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, davant la crisi global de l’educació en matèria d’igualtat, inclusió i qualitat. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va participar a París el passat mes de juny a la precimera de les Nacions Unides per preparar aquesta reunió d’alt nivell.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play