menu Home
Andorra

Vilarrubla identifica l’educació com a eina clau per evitar que es tornin a repetir les situacions que marcaran el decenni

Ràdio Valira | 20 de setembre de 2022

Andorra la Vella.- La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha estat l’encarregada aquest dilluns de donar el tret de sortida a la 38a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor (UETA), un esdeveniment que enguany s’engloba sota el títol ‘Un món en estat d’emergència: transformacions i innovacions’. La temàtica que s’abordarà al llarg de quatre sessions presencials (els dies 19 i 20 de setembre i el 24 i 25 d’octubre) està relacionada amb donar resposta als esdeveniments que, sens dubte, marcaran l’actual decenni com és la irrupció de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna.

Precisament, Vilarrubla s’ha centrat en el seu discurs inaugural en com aquestes dues situacions “estan influenciant en les relacions entre països, a la globalització i com hem d’educar perquè les nostres societats apostin cada vegada més pel diàleg i per la pau”. De fet, ha fet una aposta decidida perquè l’educació sigui “clau” perquè fets d’aquest tipus no es tornin a repetir en el futur. “La Universitat d’Estiu té aquesta clara vocació de crear un espai de reflexió i de debat, i els ponents, que són gent de molt nivell, ens donen aquests coneixements per poder fer aquesta reflexió amb més criteri”, ha afegit.

La sotsdirectora de l’Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques de França (IRIS), ha estat la primera ponent del cicle. En la seva conferència, ha parlat sobre com alguns d’aquests darrers esdeveniments mundials han canviat el paradigma i han modificat les societats. De cara a aquest dimarts serà el torn del director d’estudis de la Fundació Metges Sense Fronteres, Rony Brauman, i a l’octubre exposaran les seves idees el catedràtic a l’Institut dels Drets Humans de la Universitat de València Javier de Lucas i l’investigador del CIDOB i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Pere Vilanova.

La UETA, amb prop de 40 anys d’història, vol ser un espai de reflexió aprofundida des de diferents perspectives. Se celebra a l’Auditori del Centre de Congressos i és gratuïta i oberta a tot el públic.

Cap cas d’absentisme escolar

D’altra banda, i preguntada sobre el possible absentisme escolar del germà de la nena del vel, Vilarrubla ha posat en relleu que “en aquest moment noi hi ha cap cas d’absentisme detectat pel ministeri de cap alumne que hagi d’estar escolaritzat”. En aquest sentit, ha dit que es tracta “d’una bona notícia”, assegurant que des del Govern “sempre estem molt pendents” de què tots els alumnes en edat escolar que hagin d’anar a l’escola hi van.

Finalment, quan a les converses amb els països veïns pel que fa a l’homologació de títols, ha indicat que els tràmits “segueixen el procés que tocava”, especialment amb Espanya, ja que en el cas de França “ens van dir que mai hi havia hagut cap impediment”.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play