Actualitat d'Andorra

Editorial, 27 de juliol: Tenim un problema amb l’alcohol

És una bona notícia, que la policia hagi arrestat dos homes que suposadament han comès furts amb força a 4 xalets del país, durant aquest cap de setmana. De fet, les detencions apareixen a les portades dels 3 diaris que treuen edició en paper.

Però a mi, el què em sobta del balanç setmanal de detencions policials, és que, malgrat la publicitat que s’ha fet de la campanya de controls d’alcoholèmia, hi ha hagut 7 persones arrestades per conduir borratxes. Una per dia.

Quatre d’ells en el marc de la campanya de controls, un parell en controls rutinaris, i un, després d’haver patit un accident amb danys materials. Per sort, aquest individu va fer les destrosses durant la matinada, amb menys risc, per tant, de lamentar danys personals a terceres persones. Per cert, aquest darrer va donar una taxa d’1,70 grams per litre a la sang.

És clar que tothom té una resistència diferent a l’alcohol. Però certs cànons mèdics apunten la possibilitat de patir un coma etílic a partir dels 3 grams per litre. A partir dels 2 grams, l’intoxicat presenta símptomes de les anomenades fases de confusió i anestèsiques: dificultats per concentrar-se, per parlar, per seguir una conversa, vòmits perquè el cos no assimila tant alcohol, etc. etc.

Doncs dels 7 detinguts, un va donar 2,31 grams per litre de sang, i altres dos superaven el gram i mig per litre de sang.

Un que va donar 1,57 grams d’alcohol per litre, va ser interceptat dissabte a dos quarts de vuit de la tarda. Un perill públic al volant, que a més de posar en risc la seva integritat, ho feia amb la de la resta de persones que passejaven pel carrer.

Dissortadament, no hi ha ni rastre d’aquestes detencions a les portades d’avui de la premsa del país.

Actualitat d'Andorra

L’abatiment de l’ós, als Tribunals

Després que fa dues setmanes se li rescindís el seu contracte com a sotsdirector del parc d’animals de Naturlàndia, el guarda que va abatre l’os el 14 de juny va ser detingut ahir. Segons ha informat la policia, l’home està acusat d’un delicte contra el medi ambient i aquest dilluns a la tarda ha passat a disposició judicial. Fonts properes al cas han informat que el guarda no hauria acceptat la condemna d’una ordenança penal –un judici ràpid- i que ha quedat en llibertat amb càrrecs.

La detenció arriba després que la direcció de Naturlàndia l’acomiadés, juntament amb el director del parc, el 7 de juliol. Els motius de la decisió es van basar en el fet que el relat que van donar dels fets diferia totalment de les conclusions de la investigació posterior. La direcció de Camprabassa va assegurar que se’ls acomiadava, amb la màxima indemnització, per no haver fet bé la seva feina, per possible negligència i per haver causat un clar perjudici al parc, posant en dubte la seguretat de la instal·lació. De fet, la investigació va concloure que un dels treballadors va deixar la porta oberta per on es va escapar l’animal, mentre que l’altre, que aquest dilluns ha estat detingut, no va seguir els protocols i es va precipitar a l’hora d’abatre l’ós.

Actualitat d'Andorra

El maltractament d’animals, als Tribunals

L’associació protectora d’animals Laika s’ha presentat com a acusació particular contra l’home que presumptament va maltractar el seu gos en plena via pública, a l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma, el dimecres passat.  Des de l’entitat veuen la querella amb l’objectiu d’acabar amb la impunitat que ja fa temps que dura amb els maltractaments a animals i per demanar que “s’aturi la violència” cap als dos gossos que té aquest propietari. Laika té constància que no seria la primera vegada que l’home agredeix els seus animals. De fet, hi ha testimonis que així ho podrien certificar, i que podrien declarar junt amb els que van presenciar l’atac de dimecres.

Esperen que les autoritats que utilitzin els instruments jurídics necessaris per protegir als testimonis, ja que alguns viuen a prop d’aquesta persona, i no volen tenir un conflicte personal. També demanen que se li confisquin de manera preventiva els dos gossos que té. Laika recorda que la nova Llei de tinença i protecció d’animals és clara amb els maltractadors: és un delicte penal que pot suposar la confiscació de l’animal i fins a un any de presó, si ho dictamina el jutge. Caldrà estar atents a la sentència que, com que és la primera amb la nova llei, marcarà un precedent per aquest tipus de successos.

Actualitat d'Andorra

Balanç setmanal de detencions

La detenció, la matinada de diumenge, de dos homes com a presumptes autors de quatre furts amb força a xalets d’Andorra la Vella i de l’Aldosa de la Massana no han estat les úniques pràcticades per la policía la semana passada. Segons l’informe setmanal que difon el cos, durant la darrera setmana els agents han dut a terme tretze detencions més. Una d’elles està relacionada amb una important operació contra el tràfic de droga que es remunta a l’any 2008, en la qual es van detenir setze persones.

En un control rutinari a la frontera del Riu Runer, es va controlar un no resident de 41 anys amb una ordre de recerca policial amb detenció emesa l’any 2008 en el marc d’aquesta operació, que va permetre el decomís d’una de les quantitats més elevades d’haixix mai fetes a Andorra.

També s’ha detingut un noi de 22 anys per agredir físicament i psíquicament la seva exparella i saltar-se l’ordre d’allunyament que tenia imposada, així com un altre noi de 23 anys per una violació de domicili. A més, s’ha detingut un altre jove de 22 anys per haver-ne agredit un de 17 en un local d’oci d’Andorra la Vella, i un no resident de 42 anys per sostreure tabac i identificar-se amb una identitat falsa al Pas de la Casa.

Finalment, tal com hem avançat als titulars, durant la darrera setmana també s’han detingut set conductors per superar la taxa d’alcoholèmia permesa.

Actualitat d'Andorra

Editorial, 24 de juliol: Els Pirineus no són les Rambles

Segons fonts del sector, cada minut de vol en helicòpter té un cost aproximat de 90 euros. De la seva banda, i per posar un altre exemple, la Guàrdia Civil española, arrodonoeix els rescats a excursionistes a 3.000 euros l’hora.

Si només aquest diumenge, es van haver de fer a Andorra 5 rescats de muntanyistes extraviats amb aquest aparell, vagin sumant el preu que hem de pagar per ser un destí turístic de muntanya.

Caldrà acotar, des de l’Administració, els anhels d’aquelles persones que, sense tenir experiència en alta muntanya, transiten pels GR i els interparroquials del país com si passegessin per qualsevol rambla de qualsevol ciutat o poble no pirinenc.

Aquesta editorial pretén, únicament, conscienciar dels riscos de caminar per l’alta muntanya andorrana sense preparació ni experiència. De fet, ni els més experts se salven, a vegades de patir accidents.

Avui és dilluns, 24 de juliol. Seguim amb els titulars del dia.