Els propietaris d’habitatges buits hauran de pagar un nou impost de 5,05 euros per metre quadrat

El Govern ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges que, tal com ja es va anunciar, crea un nou impost sobre els que estiguin buits. Tal com ha explicat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, aquest nou impost té com a objectiu “operar un canvi de mentalitat” i promoure que aquelles persones que tenen un habitatge que està sense habitar pugui ser posat al mercat de lloguer i ha insistit, per tant, que no té un afany recaptatori. S’haurà de satisfer cada 31 de desembre mentre l’habitatge estigui buit i s’aplicarà en aquelles unitats immobiliàries que estiguin desocupades com a mínim durant dos anys. El gravamen serà de 5,05 euros per metre quadrat de superfície útil.

A més, es crearà un registre d’habitatges buits. Espot ha reconegut que amb l’impuls d’aquesta llei òmnibus el Govern intentarà “pal·liar” l’actual situació d’escassedat d’habitatges de lloguer però també ha recordat que no serà la solució definitiva. Malgrat tot, es vol aconseguir que l’habitatge deixi de ser la principal preocupació entre la població tal com reflecteix la darrera enquesta del CRES. Aquest projecte de llei suposa la modificació d’un seguit de normes, entre les quals la llei d’ordenació del territori i urbanisme, per possibilitar l’ajornament de l’import de la cessió econòmica més enllà del període d’un any que és vigent ara. Quant a altres modificacions, cal destacar que també afecta els locals comercials i que es fixen altres exempcions tributàries.

Font: ANA

El cicle ONCA Bàsic obre les portes del romànic de Canillo, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra —entitat impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà— continua el seu cicle ONCA Bàsic, un cicle d’actuacions de petit format que se celebren en espais emblemàtics del país, amb dues noves propostes que obriran les portes de les esglésies romàniques de Canillo, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Per un costat, el duo Dolce corda, format pels violinistes Alexandre Arajol i Jordi Albelda, interpretarà el programa ‘Diàlegs pedagògics’, el diumenge 24 de juny, a les 12 hores, a Sant Joan de Caselles, i el divendres 29 de juny, a les 18 hores, a Sant Pere del Serrat. La formació presenta un repertori curiós i desconegut. Destacats violinistes han escrit per aquesta formació amb l’objectiu de proporcionar un repertori a l’abast dels alumnes i adaptat a diferents nivells. Es tracta d’obres on destaca per sobre de tot la vessant pedagògica i lúdica; petites joies musicals que permeten entendre l’evolució del violí a França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya.

Per un altra part, el saxofonista andorrà Guillem Tudó, interpretarà ‘Melodies per recordar’, el diumenge 1 de juliol, a les 12 hores, a l’església de Sant Serni de Nagol, i a les 19 hores, a l’església de Sant Miquel d’Engolasters. Un programa que proposa un viatge entre les obres més representatives del blues i del jazz, a través d’un dels instruments més representatius d’aquests estils: el saxòfon. Peces conegudes i desconegudes permetran respirar música viva, dolorosa, dolça, tendra, lenta, ràpida i emocionant, per fer vibrar les notes dels que la van escriure. Una música que sonarà per primer cop entre les parets d’esglésies acollidores que faran, de ben segur, gaudir al públic amb una experiència artística diferent.

Font: ANA

Les Nits d’estiu als museus ofereixen me?s de 65 activitats

Del 28 de juny al 15 de setembre, els museus i les esglésies tornen a ser l’escenari d’una extensa programació cultural, amb les més de 65 activitats que des de la Taula de Museus (integrada per l’àrea de Museus i Monuments del ministeri de Cultura, Joventut i Esports, els comuns i els equipaments museístics privats) han preparat per oferir una nova edició de les Nits d’estiu als museus.

Una de les novetats destacades d’enguany és la proposta de la Companyia An-danda-ra, que ha adaptat al teatre la novel·la ‘Últim estiu d’Ordino’, de Joan Peruga, que enguany compleix vint anys de la seva edició. El guió sobre els últims anys de la Sumpta s’ha preparat amb l’assessorament del mateix Peruga. Durant tot l’estiu hi haurà diverses oportunitats per assistir a la funció, que es representarà a la sala d’Armes de la Casa-Museu d’Areny-Plandolit amb un aforament limitat. L’obra la interpreten Lis Caubet, Mercè Canals i Carolina Caubet, que donaran vida a la Sumpta, la seva dida i la seva mare, Donya Carolina, respectivament.

La música és una de les principals protagonistes de les Nits d’estiu als museus, ja que la programació inclou els concerts del cicle ONCA Bàsic, els del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) i els que acolliran diversos museus. De fet, les Nits d’estiu als museus, comencen el pròxim 28 de juny, amb una actuació a l’església de Sant Cristòfol d’Anyós del trio de corda format per Claudi Arimany (flauta), Cristian Chivuivan (violí) i Magdalena Cristea (violoncel). A més de l’oportunitat d’assistir a un recital en un espai poc habitual, el concert serà en benefici de la Fundació IBO, entitat que treballa impulsant projectes de desenvolupament a l’illa d’Ibo, a Moçambic. El preu de l’entrada, per tant, es destinarà a l’ONG. Els altres dos concerts solidaris per a la Fundació IBO tindran lloc en un altre escenari únic, Sant Miquel d’Engolasters: amb la virtuosa violinista Lisa Jacobs i amb el duo de guitarra i violoncel format per Sílvia Nogales i Carolina Bartumeu.

Quant a les esglésies, a més de la d’Anyós i la d’Engolasters, on també tocarà el saxofonista Guillem Tudó; Rythmic Trio, formació de l’ONCA Bàsic amb Efrem Roca al saxo, David Sanz a la guitarra i Jordi Gendra a la flauta, actuarà a Sant Bartomeu de Soldeu i a Sant Romà de les Bons, i el Trio Goldberg, amb Francesc Planella al violí, Laia Capdevila a la viola i Mireia Planas al violoncel, interpretaran ‘Les variacions Goldberg’ a Sant Andreu d’Andorra la Vella i a Sant Miquel de la Mosquera. Sant Andreu d’Arinsal acollirà un concert de guitarra clàssica de David Font, i l’era gran de Casa Rossell s’obrirà per la formació de corda i clarinet Kintet. Amb motiu de l’Any internacional del patrimoni, l’ONCA ha volgut actuar en espais que, habitualment, no són visitables.

El vuitè FeMAP torna a comptar amb els escenaris andorrans amb tres espectacles: ‘Al centre de l’harmonia’, concert de violí i viola amb Emilio Moreno, considerat un dels músics espanyols de més projecció internacional en el camp de la música antiga i un dels millors especialistes en la música hispànica, a la Casa-Museu d’Areny-Plandolit; ‘Les quatre estacions’ de Vivaldi, en la versió del violinista Joan Espina, sonaran al llac d’Engolasters, amb la interpretació de Pyrenaeus Ensemble, formació de violins, violes, violoncels, contrabaix, tiorba i clavicèmbal, i en tercer lloc el grup Hirundo Maris, amb Arianna Savall i Peter U. Johansen, especialitzat en la música antiga des de l’edat mitjana fins al barroc, actuarà a Artalroc.

Més música
Un altre dels escenaris on s’han programat actuacions musicals és el Museu de la Moto, que acollirà els concerts d’Odara Trio, un grup integrat per Carles Sans a l’acordió, Sabela Simón a la veu i Albert Ginestà a la guitarra; de White Heaven Vocal Grup, un grup de sis veus que rendeixen homenatge a la fantàstica formació musical Manhattan Transfer; de Pic Negre Quartet, grup format per quatre músics que interpreten els estàndards de swing-jazz més emblemàtics, i de Manu & The Vodka’s, una banda andorrana de rock & roll dels anys 50 i 60 que interpreta versions d’intèrprets tan reconeguts d’aquella època com Elvis Presley, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, o Roy Orbison.

Durant l’estiu també es podran gaudir de les actuacions del guitarrista andorrà instal·lat a Suïssa Albert Pià, que interpretarà ‘Fantasia iberoamericana’, un programa amb obres dels grans compositors per a guitarra, com Tàrrega, Sors, Brouwer i Barrios, a Casa Rull; de Rythmic Trio (ONCA Bàsic) al Museu Nacional de l’Automòbil; de The Laguards al MW Museu de l’Electricitat, i del quartet de corda Ensemble Ad Libitum i de Duet Piano Sax als jardins del Museu del Tabac.

Propostes infantils
Les Nits d’estiu als museus no s’obliden dels més petits, amb propostes pensades per a la seva edat i, a més, en un entorn que els farà apreciar el patrimoni: Mercè Canals i Olga Armengol organitzen un ‘escape room’ al MW Museu de l’Electricitat, amb personatges relacionats amb el món de l’electricitat, i representaran l’espectacle de titelles ‘El conte de l’Ona i la Laia’, a la Casa-Museu d’Areny- Plandolit i a Casa Rull, que mostra a la canalla l’Andorra d’abans.

Visites guiades
Les Nits d’estiu als museus són una bona oportunitat per veure el patrimoni cultural, natural i les exposicions amb uns altres ulls. Algunes de les propostes són les visites al conjunt històric de les Bons, al nucli de la Mosquera i Casa Cristo i a les esglésies de Santa Maria i Santa Eulàlia, amb música en directe com a cloenda; els recorreguts nocturns a la mina de Llorts i a la Ruta del Ferro; l’itinerari per descobrir l’arquitectura de l’aigua d’Escaldes-Engordany; i la ruta per conèixer els racons més amagats d’Engordany, amb l’espectacle final ‘Música i versos sota l’aigua’, de Ner Suárez, músic i compositor, i Jèssica Casal, actriu. La nit també aporta una nova mirada al camí hidroelèctric d’Engolasters, que es podrà recórrer per assistir a un concert de Landry Riba i Jordi Claret, observar planetes, escoltar misteris i llegendes i contemplar la pluja d’estels de les llàgrimes de Sant Llorenç.

Pel que fa a les mostres d’art, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany organitza visites guiades nocturnes a la nova proposta, La Bíblia i Chagall, que conté gravats de Marc Chagall dedicats a diversos episodis de l’Antic Testament. El Museu del Tabac també presentarà l’exposició ‘Hiperrealisme’. Per la seva banda, l’Artalroc ha programat una visita guiada a ‘La geometria del color, Calder’, amb la historiadora de l’art Carla Guinot i, finalment, l’Era del Raser acollirà una visita guiada a l’exposició ‘La família Rossell. Una mirada interior’ i a l’itinerari Els Rossell d’Ordino.

A la programació d’enguany de les Nits d’estiu als museus no hi falten les tradicionals visites al nucli històric d’Andorra la Vella, amb Francisco de Zamora, que explicarà les seves aventures per l’Andorra de finals del segle XVIII, i amb tres personatges que fugen de les autoritats i que aprofiten la presència d’un grup per camuflar-se i recórrer junts els carrers i descobrir cases, carrers, llegendes i altres històries. A Santa Coloma, la santa, el rus i el comte, tres personatges molt representatius del poble, guiaran una visita insòlita per les singularitats del poble en un recorregut que repassarà els moments més fascinants de la història d’Andorra.

Algunes de les activitats de les Nits d’estiu als museus són de pagament, i per a les gratuïtes es recomana reserva prèvia. Tots els detalls es poden consultar en els fulletons, dels quals se n’han imprès 10.000 exemplars i s’han repartit per tot el país, i a les pàgines web www.cultura.ad, www.museus.ad i www.agenda.ad, i també a les xarxes socials.

Font: ANA

Escaldes-Engordany busca actors i actrius per l’espectacle ‘Turistes i banyistes’

El departament de Cultura del comú d’Escaldes-Engordany fa una nova convocatòria per buscar actors i actrius que vulguin participar en l’espectacle ‘Turistes i banyistes’, un espectacle itinerant per la part alta d’Escaldes-Engordany que integra el coneixement de la història d’Andorra i la descoberta d’indrets de la parròquia d’una manera divertida. La primera convocatòria és per aquest divendres 22 de juny a les 18 hores al comú d’Escaldes-Engordany i durant tot el cap de setmana: el dissabte de les 10 a les 13 hores i el diumenge de les 11 a 13 hores al vestíbul del Prat del Roure. Està previst que les representacions comencin a mitjans d’agost.

‘Turistes i banyistes’ és una iniciativa que s’emmarca en els actes de celebració dels 40 anys de la parròquia i té com a fil argumental la importància de l’aigua en la història de les Escaldes. I així n’han deixat constància tots aquells viatgers que han trepitjat les valls d’Andorra al llarg de la història. Les termes, les aigües sulfuroses, les fondes, els primers banyistes, els usos i costums de les seves gents van despertar la curiositat de cèlebres viatgers de finals del segle XVIII i XIX fins als nostres dies. Don Francisco de Zamora, el comte Henri Russell-Killought, Esteve Albert o el mateix mossèn Cinto Verdaguer van escriure en els seus diaris informació insòlita que ajuda a imaginar com era l’Andorra d’abans. Però no només parlen de l’aigua, sinó també de la pagesia, del cultiu de tabac, dels seus habitants… Anècdotes divertides, costums, noms i dades curioses que aporten una mirada fresca a la més bella pubilla d’Andorra.

Font: ANA

Falles i bruixes, protagonistes d’un Sant Pere a Ordino que recupera tradicions

Ordino ha acabat amb “l’anomalia” de no haver “recuperat les falles a l’etapa moderna”. Així ho ha confirmat aquest dimecres al migdia Albert Roig, de l’associació de Fallaires d’Andorra. Roig, amb un grup més d’ordinencs (els mateixos que han recuperat tradicions com els contrabandistes o el ball de l’ossa) han decidit tornar a portar a la parròquia una tradició que des de finals de segle no es veia en territori ordinenc. La cita serà el proper 28 de juny, coincidint amb la revetlla de Sant Pere. L’endemà és festiu a la parròquia i és, per tant, una festivitat que a Ordino té més participació que la revetlla de Sant Joan, ha explicat Roig per justificar l’elecció d’aquesta data, a diferència de les altres quatre parròquies (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià i Encamp), que roden les falles per Sant Joan.

Un aspecte que diferencia Ordino de la resta de parròquies, però no és l’únic. També serà singular l’espectacle que acompanyarà la cremada de falles. Els fallaires, una quinzena, sortiran de la plaça Major, on es farà una primera encesa. En acabar, enfilaran fins la plaça del Prat del Call (on hi ha la zona dels parcs), per fer una segona encesa. I llavors serà el torn de l’Esbart Valls del Nord, que recuperarà el ball de bruixes que va preparar per al seu espectacle ‘Aparences’ del mes de març. I per què bruixes? Per una banda perquè el mot ‘Sorteny’ ve d’una paraula basca que vol dir precisament bruixes. I per altra, perquè en el seu moment “remeieres i trementinaires tenien la categoria de bruixa”, ha explicat la coodirectora de l’Esbart Valls del Nord, Sandra Tudó. “Hem pensat que seria interessant fer una cosa diferent al voltant del foc”, ha afegit, i relacionada amb la cultura ordinenca.

L’altre aspecte diferenciat d’Ordino és que la darrera falla, la que es cremarà en acabar l’actuació de l’esbart, serà autèntica d’escorça de bedoll i tindrà com a protagonista a Isidre Baró, padrí de Sornàs de 85 anys que ja rodava falles quan era petit. Va ser ell qui va proposar participar en aquest nou acte per Sant Pere, ha explicat Roig. D’aquesta manera, se li dona un toc “especial” a aquest primer any i és una manera de “reenganxar-nos a la tradició”, ha manifestat el fallaire.

Però Roig no en té prou. Ha recordat que encara queden dues parròquies que no han recuperat la tradició de cremar falles. Són la Massana i Canillo. “Acabaran caient segur en els propers anys”, ha garantit.

A banda de la cremada de falles, no faltaran les activitats clàssiques que es fan a Ordino per Sant Pere. Tal com ha explicat el conseller d’Administració, Comunicació, Comerç i Dinamització del comú d’Ordino, Xavier Herver, abans de la crema hi haurà la costellada popular amb rifa i, en acabar-la, ball. Ja divendres, se celebrarà la tradicional missa de Sant Pere amb aperitiu al Serrat.

Font: ANA