Actualitat d'Andorra

Andorra encara emet més gasos d’efecte hivernacle que els que poden absorbir les zones verdes

Andorra encara emet més gasos d’efecte hivernacle que els absorbeixen les zones verdes de l’entorn. D’aquesta manera, i segons consta als indicadors mediambientals del 2016 presentats aquest dilluns, l’any passat el volum va ser de 375 Gg CO2 eq, una xifra, però, inferior a la del 2005, quan es va situar en 477. I és que des d’aquesta data el volum d’emissions ha anat a la baixa fins a estabilitzar-se a partir del 2014. Des del ministeri de Medi Ambient, ja s’ha posat fil a l’agulla per reduir un 37% d’aquestes emissions, tal com es va comprometre a la COP21. Potenciar les energies renovables, el transport públic, els desplaçaments a peu, la millora del parc automobilístic o el consum d’energia són algunes de les accions en les quals es treballa, per reduir aquestes emissions i també per combatre els pics de qualitat molt dolenta que s’han tornat a donar el 2016 en moments puntuals pel que fa a la qualitat acústica i de l’aire.

Aquestes són algunes de les dades recollides en la publicació dels indicadors mediambientals del 2016 que s’han publicat a la pàgina web de Medi Ambient amb motiu de la commemoració del Dia mundial del medi ambient, que se celebra el 5 de juny. Per aquest motiu, tal com ha manifestat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, al llarg d’aquests dies hi haurà diferents accions encaminades a celebrar aquesta diada, que aquest any porta per lema ‘Estic amb la natura’. Així, aquest dilluns es publica el nou número de la revista electrònica del Centre Andorra Sostenible, aquest dimarts es presentaran les noves minideixalleries, se celebrarà la primera jornada d’economia circular i el 7è Fòrum de les Escoles Verdes, el 9 de juny.

Pel que fa a la qualitat de l’aire i l’acústica, que tal com s’ha esmentat van registrar l’any passat alguns pics de qualitat molt dolenta, quan per exemple i tal com ja s’havia informat, en el cas de la qualitat acústica el 2014 no n’hi havia hagut cap i en el cas de l’aire tampoc. Rossell ha vinculat aquests repunts a la recuperació de l’activitat, la qual cosa, entre d’altres, genera més desplaçaments de vehicles i més sorolls derivats, per exemple, de moviments de terra. Ha manifestat que malgrat això cal incidir en què “la qualitat de l’aire a Andorra és molt millor” que en altres zones i que aquest empitjorament no és extrem si bé es vol treballar per eliminar aquests pics i en breu es presentarà l’estratègia del medi atmosfèric.

Pel que fa a les aigües superficials, i tot i que el 85% és de qualitat excel·lent o bona, com ja s’havia informat amb anterioritat, també preocupa el ministeri que hi hagi hagut registres de qualitat molt dolenta, que no es donaven des del 2008. Rossell ho relaciona amb el fet que encara hi ha vessaments d’aigües residuals en trenta punts i ha recordat que cal continuar treballant per eliminar-los, una feina que correspon, en gran part als comuns i també a alguns particulars, amb la separativa de les aigües pluvials i residuals. Quant a la qualitat biològica dels rius, es van donar nivells dolents quant l’any anterior no se n’havia registrat cap i Rossell ha remarcat el fet que des del 2009 no es donen registres “molt dolents”. Quant al recurs hídric, els anys 2013 i 2014 va ser superior a la mitjana i el 2015 es va situar per sota d’aquesta mitjana. I quant a les dades meteorològiques, el director de Medi Ambient ha destacat que el 2016 va ser un any qualificat com a càlid amb anomalies positives al gener, febrer, agost i setembre i només el mes de març es pot considerar com a fred. També es va tractar d’un any lleugerament sec, amb set mesos amb precipitacions per sota de la mitjana.

Altra de les dades que es recull als indicadors de medi ambient és la demanda energètica nacional, el 52% és per al transport; el 24% en consum energètic i el 22% en gasoli de calefacció. Segons Rossell, aquestes dades reflecteixen que el país és “totalment dependent” dels combustibles fòssils.

Actualitat d'Andorra

Andorra la Vella obre les inscripcions de les activitats infantils ‘Viu l’estiu 2017’

Tres mil places repartides en deu activitats és l’oferta de les activitats infantils ‘Viu l’estiu 2017’ que el comú d’Andorra la Vella ha presentat aquest dilluns al Parc Central, una oferta que representa un lleuger descens respecte l’any passat (catorze activitats i 3.400 places), però al mateix temps s’han augmentat les que tenien més demanda. A partir d’aquest dilluns ha quedat obert el període d’inscripcions i el comú espera que quedin cobertes pràcticament la totalitat de les places ofertades. “L’objectiu és fomentar l’estil de vida saludable a través de la pràctica de l’esport principalment, però també que les famílies puguin conciliar la seva vida familiar i laboral en el període més llarg de vacances escolars”, ha explicat el cònsol menor de la capital, Marc Pons.

Les deu activitats que el comú proposa perquè els més petits ocupin el seu temps d’oci aquest estiu, algunes de les quals són noves i d’altres han incrementat les places ofertades, són la ludoteca de Santa Coloma, el casal d’infants el Llamp, les escoles esportives d’estiu, els matins esportius que inclouen el dinar, Mou-te amb McDonald’s, les colònies de l’alberg de la Comella, el campus de vòlei platja estiu 2017, el campus d’estiu de gimnàstica rítmica, l’escola de ciclisme de l’Agrupació ciclista andorrana i els cursets de natació.

Les famílies que no puguin assumir el cost de qualsevol de les activitats d’estiu que ofereix el comú d’Andorra la Vella es poden adreçar al departament de Social i demanar una prestació social o un monitor d’integració. En aquest cas, hauran de formalitzar la demanda d’inscripció tres setmanes abans de la data d’inici de l’activitat. “Hi ha un reglament que especifica a partir de quins ingressos i tenint en compte les despeses que es justifiquen es pot donar una ajuda del 25, del 50 o fins i tot del 100%”, ha explicat Ester Vilarrubla, consellera de Social d’Andorra la Vella.

Actualitat d'Andorra

SDP acusa a Bonet d’haver fet cobraments duplicats i la consellera replica que Naudi va pagar 11.000 euros amb un destí poc clar

Continua el degoteig d’acusacions creuades entre SDP i la seva exconsellera general, Sílvia Bonet. En les darreres hores, la formació ha assegurat que Bonet els ha deixat a la bústia parlamentària 340 euros en un sobre sense cap mena d’explicació. En un comunicat de premsa, la formació explica que el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha entregat una nova carta al síndic general, on es mostra preocupat pel fet que diners públics es passegin per sobres i bústies. A banda d’aquests diners, Bonet també els ha lliurat documentació que justificaria alguns dels pagaments que li reclama SDP. En un comunicat de premsa, la formació acusa a Bonet d’haver rebut indegudament abonaments del compte de consellers generals d’SDP per conceptes que ja hauria cobrat de part del Consell General. També asseguren que va facturar al grup una despesa personal l’agost del 2016 i que no la va retornar fins aquest passat 23 de maig. Unes acusacions que el president del partit, Jaume Bartumeu, ha reafirmat aquest matí en una entrevista a RTVA.

Per la seva banda, i en declaracions a la Cadena Pirenaica, Bonet ha assegurat que en cap cas s’ha beneficiat de pagaments per duplicat, i ha deixat clar que tot plegat respon al mecanisme utilitzat pel mateix Consell General. “El procediment és així: jo pago l’hotel, el Consell General després m’ho paga a mi i jo ho he de tornar. És cert que durant un temps pot semblar un pagament doble, però no ho és. De fet, jo ja vaig demanar al Consell General si es podia fer d’una altra manera, i em van dir que no, de manera que no entenc perquè ara hi ha tant rebombori”, ha explicat.

Pel que fa a la documentació i als diners que va deixar a la bústia parlamentària de Víctor Naudi, Bonet assegura que era el fons de caixa que ella tenia i uns diners corresponents a unes classes de francès. També ha deixat clar que va ser el mateix Naudi qui li va dir que ho deixés tot plegat a la seva bústia. D’altra banda, en les darreres hores Bonet ha assegurat en declaracions a dos diaris del país que sospita que el president d’SDP, Jaume Bartumeu, hauria cobrat 11.000 euros del mateix partit en concepte d’assessorament. En declaracions a la Cadena Pirenaica, Bonet no ha volgut anar tant enllà, però ha deixat clar que vol explicacions sobre aquests diners.

Per la seva banda, i en aquesta mateixa entrevista a RTVA, Bartumeu ha admès que ha cobrat diners d’SDP a través del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES). En aquest sentit, ha deixat clar que no se n’amaga, tot deixant clar que hi ha un conveni entre el partit i el centre, pel qual CERES, amb Bartumeu al capdavant, són els encarregats de fer l’assessorament tècnic i polític de l’agrupació parlamentària d’SDP. Bartumeu ha explicat que altres partits han incorporat els seus assessors al grup parlamentari, i que SDP ha triat aquesta fórmula, igual de lícita.

Mentrestant, Bonet també ha deixat clar que si SDP la porta a la justícia per la qüestió dels cobraments, ella farà el mateix per aquests 11.000 euros. Aquest cap de setmana també s’ha sabut que Bonet ha decidit renunciar a la dedicació plena que tenia com a consellera general, per intentar pacificar la situació creada al voltant de la seva marxa del partit. Bonet també ha dit que té la sensació que SDP ha iniciat una campanya per desgastar-la fins al punt que deixi l’escó i el pugui ocupar el següent membre de la llista, que seria el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles.

Actualitat d'Andorra

Creix un 21,5% el nombre de persones que han entrat al país aquest mes d’abril

A l’abril han entrat al país 641.250 persones, el que representa un augment del 21,5% del nombre de visitants respecte al mes d’abril de l’any passat, segons les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d’Estadística. D’altra banda, el nombre de turistes -persones que pernocten al Principat- ha estat de 192.009 amb un creixement especte al mes d’abril de 2016 del 37,6%, mentre que el nombre d’excursionistes -no pernocten al país- ha estat de 449.241 amb un augment respecte a l’abril de l’any passat del 15,7%. Cal tenir present que els dies festius de Setmana Santa del 2016 van ser del divendres 25 al dilluns 28 de març, mentre que aquest any han estat del divendres 14 al dilluns 17 d’abril.

Actualitat d'Andorra

El 68è Congrés Mundial de la Fiabci ha servit per “atreure inversors” a Andorra

El president de la Fiabci Andorra, Jordi Ribó, ha valorat molt positivament el pas pel país del 68è Congrés Mundial de la federació, celebrat entre el 23 i el 28 de maig. Ribó creu que el fet que hi hagin assistit persones de 45 nacionalitats diferents significa que “el món ens ha conegut i ens hem posicionat en el mapa”. El president de la Fiabci Andorra també ha destacat que és necessari seguir amb la promoció a l’exterior donant a conèixer Andorra i el sector immobiliari i així “anar construint ponts amb diferents associacions d’arreu del món”. Ribó ha assegurat que els agents immobiliaris del Principat estan satisfets amb l’experiència d’acollir el congrés ja que els ha facilitat atraure els inversors.

Aquest diumenge s’ha donat per finalitzat el 68è Congrés Mundial de la Federació Internacional d’Agents Immobiliaris (Fiabci) que s’ha celebrat al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, entre el 23 i el 28 de maig. El president de la Fiabci Andorra, Jordi Ribó, ha volgut avaluar com ha anat l’experiència de ser el país amfitrió del congrés. Segons Ribó, Andorra és un país atractiu pels inversors, però cal explicar-ho i “aquests congressos serveixen per explicar qui som i cap on volem anar”.

El màxim exponent de la Fiabci a Andorra ha valorat molt positivament el pas del congrés pel Principat, ja que, el fet de que hi hagin assistit persones de 45 nacionalitats diferents “significa que el món ens ha conegut i ens hem posicionat al mapa”. Ribó ha indicat que els propers passos que ha de seguir el sector immobiliari són continuar amb la promoció a l’exterior i “anar construint ponts amb diferents associacions d’arreu del món”.

Ribó també ha destacat la implicació de les empreses andorranes en el congrés: “han pogut explicar què és l’Smart Country i quin és el país que volem al futur”, alhora que han pogut fer negocis. El president de la Fiabci a Andorra ha assegurat que els agents immobiliaris del país estan molt satisfets amb l’experiència d’acollir el congrés perquè els ha facilitat el ‘networking’ amb els inversors. Ribó ha explicat que la feina comença ara, després del congrés, per intentar que els inversors que s’han interessat per Andorra s’acabin decidint a fer-ho.

The Cloud es començarà a construir a principis del 2018

Precisament el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha participat aquest dissabte al 68è congrés mundial de la Fiabci per donar a conèixer l’edifici The Cloud als convidats vinguts de més de 40 països. Nadal ha respost les mostres d’inquietud per l’inici de les obres de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, assegurant que el període de reflexió és necessari per definir al detall els usos de l’edifici abans de començar a construir-lo.  L’arquitecte del projecte, Gerard Arias, diu que encara s’està reajustant l’obra i fixa la data de l’inici de les obres per principis de 2018. Nadal certifica inaugurar l’edifici el primer semestre de 2020 és “perfectament assumible”.