Actualitat d'Andorra

Mor l’empresari, polític i filàntrop, Enric Palmitjavila

L’empresari, polític i filantrop Enric Palmitjavila ha mort aquest dimarts als 80 anys. Familiars, amics i ciutadans podran expressar el dol a la seva família al tanatori d’Andorra la Vella, a partir d’aquesta mateixa tarda i durant el dimecres al matí. El funeral tindrà lloc dimecres a les 16 hores a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella.
Pel que fa a la seva carrera política, va ser conseller general per al partit Liberal durant la legislatura del 1997-2001. Així mateix, també va ser representant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.
A més, va ser consol honorari d’Alemanya. Enric Palmitjavila també va ser el creador de les Perfumeries Gala, l’any 1995, juntament amb Pere Besolí. També tenia negocis immobiliaris.

Actualitat d'Andorra

Crida de Creu Roja per arribar a les 200 donacions

El miler de donants de sang que hi ha a Andorra, més tots aquells que vulguin ser solidaris per primera vegada, estan convocats fins a aquest dimarts a les 21.30 hores a la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, on des d’aquest dilluns està tenint lloc la tercera campanya de donacions de l’any organitzada per la Creu Roja. L’objectiu és poder aconseguir 200 donacions en els dos dies, tot i que “150 també seria un molt bon resultat i a partir de 100 en dos dies ja és una bona xifra”, segons ha indicat la responsable de l’àrea de social de la Creu Roja, Anna Arias. Així, tenint en compte que durant les dues anteriors campanyes d’aquest any ja s’havien assolit 500 donacions, la intenció és poder assolir la xifra de les 700, per tal que es pugui tancar l’any amb un miler de donacions.

En total, el Banc de Sang i de Teixits de Lleida ha desplaçat una desena de persones, mentre que la Creu Roja hi destina 24 voluntaris per dia, que són els encarregats de rebre, informar i guiar els donants.

Actualitat d'Andorra

A Nova York per certificar la seu de la Cimera Iberoamericana

La reunió que ha mantingut aquest dilluns el cap de Govern, Toni Martí, amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, dona el tret de sortida a una setmana que serà decisiva per afermar la candidatura andorrana a acollir la Cimera Iberoamericana la tardor del 2020. Coincidint amb l’Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra aquesta setmana a Nova York, Martí i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es reuniran durant els propers dies amb bona part dels seus homòlegs iberoamericans per impulsar la candidatura d’Andorra, tal com ha explicat el mateix Martí.

De la seva banda, Rebeca Grynspan ha afirmat que el Principat “ha estat un soci fidel de l’espai iberoamericà, i que volen que a la Cimera hi sigui representada tota la península Ibèrica, entre altres motius per la diversitat lingüística que hi aporta.

Durant la trobada, que ha tingut lloc a la seu de la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides, s’han abordat qüestions rellevants per a l’organització d’una Cimera Iberoamericana per part d’Andorra: des de la possibilitat de compartir amb altres països la celebració de determinades reunions sectorials, fins a la definició de la temàtica de la cimera que, en paraules de Martí, es vol fer de manera “oberta, consensuada i multilateral”. De fet, el cap ja ha avançat algunes de les temàtiques sobre les que podria pivotar la Cimera.

Una candidatura que, si tot va com es preveu, s’hauria d’acabar de confirmar durant la celebració de la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua (Guatemala) la tardor del 2018.

El cap de Govern, Toni Martí, ha participat aquest dilluns a l’acte de suport al procés de reforma interna del funcionament de l’Organització de les Nacions Unides, impulsat pel seu secretari general, António Guterres.

L’esdeveniment, organitzat per les missions permanents de dotze estats membres -entre els quals els Estats Units, Canadà, el Regne Unit i Alemanya- per tal de donar un impuls als canvis que el secretari general vol impulsar per millorar l’eficàcia de l’organització per donar una resposta més adequada i directa a les grans qüestions globals. Guterres, que va iniciar el seu mandat com a secretari general coincidint amb l’inici d’aquest any, té la intenció de simplificar i reordenar tot el sistema intern de les Nacions Unides, que s’ha anat tornant cada cop més complex en la mesura que l’organització ha anant estenent els seus àmbits d’actuació.

Andorra s’ha adherit a la declaració de suport al procés de reforma que s’ha llegit al final de l’acte, en el qual han participat molt dels caps d’Estat i de Govern, presents avui a l’obertura de l’assemblea general de les Nacions Unides.

Actualitat d'Andorra

Parar el motor per reduir la contaminació

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha posat en marxa la campanya ‘Aire net, motor apagat’, a través de la qual pretén conscienciar els conductors que apaguin el motor del seu vehicle mentre estiguin aturats. A través d’aquesta acció es vol conscienciar dels beneficis que comporta el gest d’aturar el motor. S’han editat mil díptics i per a la seva distribució es comptarà amb la col·laboració dels comuns, ja que es vol fer arribar aquesta informació de primera mà.

El director general del Departament, Marc Rossell, ha destacat que una de les preocupacions del ministeri és precisament la contaminació que es deriva del fet que molts conductors, tant professionals com no, facin aturades sense apagar el motor. Amb la campanya, que s’emmarca en la Setmana europea de la mobilitat sostenible i segura, es vol conscienciar els ciutadans que no aturant el motor “vicien l’aire que respirem”.

D’altra banda, s’ha publicat ‘La qualitat de l’aire a Andorra’, un recull de les dades sobre aquest aspecte durant els darrers deu anys. Aquestes són dues accions s’emmarquen en la Setmana europea de la mobilitat sostenible i segura.

Actualitat d'Andorra

Editorial, 19 de setembre: ‘Acabar amb l’incivisme a la muntanya’

Les imatges difoses a les xarxes socials de com va quedar diumenge, ple de brutícia amb restes de menjar, de bosses, de llaunes i d’ampolles d’alcohol, escampades per dins i fora del refugi de Fontverd, deixa una imatge poc idílica de la relació entre l’excursionisme i la Vall del Madriu.

La deixadesa, en aquest cas d’un grup de joves, s’arregla conscienciant-los a l’escola i a casa i inculcant-los aquella norma no escrita que diu que els refugis de muntanya els has d’intentar deixar sempre més nets que com te’ls has trobat.

Ara bé, com que no tothom té el mateixa conscienciació, no estaria de més sancionar alguns actes incívics o guardar els refugis més concorreguts, per ser els de més fàcil accés, per mirar d’evitar episodis com el d’aquest cap de setmana.

ENTRADA INFO

L’incivisme a la muntanya el tema d’obertura de l’informatiu migdia d’aquest dimarts, 19 de setembre. Seguim amb la resta de titulars…