Les sancions a la zona blava de la capital passaran de 12 a 20 euros per no tenir el tiquet en regla

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous la modificació de l’ordinació que regula els serveis d’estacionament amb parquímetre. Una de les principals novetats, tal com ha explicat el conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, és que les sancions per estacionar sense tenir el tiquet en regla passa dels dotze euros actuals al vint, una xifra que es pot reduir a la meitat si s’anul·la abans dels deu dies.

A més, es redueix de dues hores i mitja a una i mitja el temps màxim d’aparcament en zona blava, per “afavorir la rotació de vehicles”, tal com ha concretat el conseller. A més, es crea una zona taronja per a estacionament comercial, que serà gratuïta, i està pensada perquè els vehicles s’hi estiguin durant vint minuts.

Pel que fa al control dels estacionaments, tal com ha explicat Canturri, s’anticipen amb la normativa de tal manera que en un futur es pugui instal·lar alguna aplicació que permeti aquest control a través d’alguna aplicació informàtica. Des de l’oposició s’ha preguntat si s’obre la porta a l’externalització de la gestió d’aquest control, a la qual cosa la cònsol major, Conxita Marsol, ha manifestat que no s’ho plantegen de moment si bé s’ha encarregat un estudi a un advocat per determinar si seria viable. De moment, es pensa en una plataforma que faci un control “més global” de la via pública.

Font: ANA

López Aguilar demana a la Comissió Europea que respecti les demandes d’Andorra en l’acord d’associació

Ja ho va deixar entreveure l’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, durant la seva visita al país del mes d’octubre. El també ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra va defensar llavors la necessitat que el Principat preservés especificitats i que les seves demandes fossin escoltades en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació. Ara ho ha posat sobre paper en un informe amb data 7 de desembre, transmès al Consell d’Europa i a la Comissió Europea -encarregada de negociar l’acord d’associació-, i al qual ha tingut accés l’ANA. Un document on defensa que les particularitats d’Andorra, Mònaco i San Marino siguin preservades, on es mostra partidari dels períodes transitoris necessaris per a la seva correcta adaptació i on demana que l’acord sigui aprovat el més aviat possible, concretament abans dels “propers dos anys”.

López Aguilar inicia el seu informe, el qual signa en nom del Parlament Europeu -qui té la darrera paraula a l’hora de votar l’acord d’associació-, recordant que Andorra, Mònaco i San Marino es troben entre els països “més antics d’Europa” i “al cor de la seva història”, així com que han tingut “profundes i llargues relacions” polítiques, econòmiques i culturals amb els estats membres de la Unió Europea. També defensa que són estats que “proveeixen oportunitats laborals per a un nombre considerable de ciutadans de països” de la UE. En aquest sentit, referma que un acord d’associació tindria “efectes secundaris positius” per a les regions properes als tres petits estats.

Així mateix, l’eurodiputat, i per defensar una inclusió de les especificitats dins l’acord, exposa a la Comissió Europea i a l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat que és “important reconèixer les petites dimensions” i la població dels tres països, així com que és “essencial” preservar la seva identitat política, socioeconòmica i cultural.

A banda, recorda que són estats que han fet passos importants legislatius per estar en la línia dels dictamens europeus, sobretot pel que fa a la regulació del sistema financer.

I és a partir d’aquestes consideracions que fa la seva aposta cap a l’acord d’associació, també perquè “reafirma el valor” del propi organisme. Així mateix, demana excepcions temporals perquè els tres estats puguin “ajustar les seves especificitats econòmiques i socials” dins d’Europa, també per donar temps a l’adaptació de la “competitivitat dels seus treballadors i empreses”.

Font: ANA

Editorial: candidats a la presidència del país, sense twitter

En ple segle XXI, amb les comunicacions i internet que guanyen, cada dia que passa, més part del nostre temps. Amb el mòbil com a eina fonamental del dia a dia i les xarxes socials com a vehicle més eficient i eficaç del moment per difondre qualsevol tipus d’informació, a cap polític que es digui estar en contacte amb la ciutadania no se li ocorreria prescindir d’aquests instruments que tenim tots a l’abast.

De fet, el president nord-americà Donald Trump prescindeix dels canals de comunicació tradicionals per dirigir-se en públic únicament via twitter.

Doncs, senyores i senyors, estimats oients, dels 7 candidats a la presidència d’Andorra que han de sorgir de les eleccions de la propera primavera, només 3 tenen perfil de twitter.

El cap de llista de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, no té perfil de twitter. El probable cap de llista de la tercera via, Josep Pintat, no té perfil de twitter. El probable cap de llista d’SDP, Josep Roig, no té perfil de twitter.

D’entre els que tenen perfil: el compte de Podem Andorra fa tot just un any que funciona, i en aquest període han fet únicament 48 tuits. Poc s’han comunicat amb la ciutadania. Encara menys ho ha fet Eusebi Nomen, amb un compte obert des del 2010 només l’ha fet servir en 57 ocasions.

I els dos que més l’utilitzen, però que tampoc és per tirar coets: el cap de llista de L’s, Jordi Gallardo, té compte des del 2011, i ha fet 836 tuits: això és, una mitjana aproximada d’uns 100 tuits per any. Una piulada, cada gairebé 4 dies.

El cap de llista del PS, Pere López, té perfil des del 2011, i des d’aleshores ha piulat 369 vegades: això és una mitjana d’un tuit per setmana.

Quan el món de la comunicació gira entorn les xarxes socials, i el de la política ho fa especialment entorn de twitter, els polítics andorrans semblen girar l’esquena a la realitat. Esperem que no facin el mateix amb les polítiques que proposen.

El director i presentador de la Tertúlia,
@quicualguacil

Falsa amenaça de bomba a les oficines de Viladomat Esports

La policia ha rebut aquest divendres a les 12.12 hores del migdia l’avís d’una amenaça de bomba a les oficines de Viladomat Esports, al carrer Esteve Dolsa d’Andorra la Vella. L’amenaça s’ha fet a través d’una trucada telefònica. Efectius del cos policial acompanyats amb gossos i també del grup del TEDAX s’han desplaçat fins al lloc dels fets i han fet les investigacions pertinents, però finalment ha resultat ser una falsa alarma, han confirmat des de la policia. Els treballadors han estat evacuats seguint els protocols.

Font: ANA

Caos en una autopista nord-americana: les portes d’un vehicle blindat s’obren i plouen diners del cel

La policia nord-americana ha informat que un problema amb les portes posteriors d’un camió blindat ha provocat el caos aquest dijous en una carretera de Nova Jersey quan milers de bitllets en efectiu es van desprendre del vehicle provocant el xoc de diversos cotxes que van frenar en sec per recollir els diners.

Segons ha informat el capità de Policia, Phil Taormina, la decisió es va produir al dispositiu de bloqueig en una de les portes.

Una conductora, testimoni del que va passar, va assegurar que va veure a un home d’uniforme córrer a través dels cotxes intentant agafar els diners, així com diversos conductors més, tal com informa ‘NJ.com’

De moment, no se sap la quantitat d’efectiu perdut ni si algú va resultar ferit en el bullici.