En directe

Julia en la onda

18:05 19:00


oients aquí avui: 2696

En directe

Julia en la onda

18:05 19:00


Els banders reben un 30% més d’avisos durant el 2020

Per: el 26 de gener de 2021

El Cos de Banders ha rebut pràcticament 2.500 trucades per incidències al llarg de tot el 2020, el que representa un augment de pràcticament el 30% respecte a l’any anterior i el doble des que el 2016 va posar-se en marxa el telèfon 148 per rebre avisos. El cap del cos, Ferran Teixidó, ho ha atribuït tant a la difusió que han realitzat del número com al fet que la població sigui cada vegada més sensible al medi ambient.

De fet, Teixidó ha reconegut que aquest augment progressiu dels avisos els ha obligat a adaptar-se a nivell organitzatiu. Ara mateix disposen d’un administratiu que atén les trucades, a part de tenir agents que realitzen guàrdia les 24 hores del dia, i fa poc que han creat els banders de proximitat, per intentar respondre les trucades amb la major celeritat possible.

Tot i que properament s’obriran dues places vacants, el cap del cos ha admès que l’organització actual els permet cobrir totes les tasques que han d’efectuar per atendre les demandes ciutadanes i actuar quan són requerits. En aquest sentit, Teixidó ha destacat que les dades del darrer any estan una mica esbiaixades per la pandèmia i els mesos de confinament però que sobresurten els avisos per danys d’espècies regulables com el porc senglar, que s’acosten als tres centenars.

Més enllà d’avisos per danys, el cap dels Banders ha indicat que moltes trucades han sigut per resoldre dubtes sobre la caça tant del porc senglar com del cabirol i el mufló, ja que les restriccions de mobilitat han comportat que la majoria de caçadors s’hagin quedat al Principat. I un altre dels motius més repetits ha estat el de veure fauna salvatge, sobretot durant el confinament, que atribueix al fet que la gent aquest any ha estat molt més pendent dels animals per l’aturada de l’activitat.

 

Manteniment dels atestats

Pel que fa a la xifra d’atestats, Teixidó ha aassegurat que és similar a la de l’any anterior, entorn del centenar. La novetat és que les infraccions dels gossos perillosos, que en els darrers anys sobresortien, s’estan normalitzant i aquest 2020 n’hi ha hagut 54 enfront de les 58 de l’any anterior. En aquest sentit,  Teixidó ha volgut deixar molt clar que la seva voluntat no és ser repressius ni posar atestats, sinó conscienciar la societat i fer divulgació, una feina que considera que està donant els seus fruits.

Pel que fa als més de dos mil avisos rebuts al llarg del 2020, ha remarcat que la majoria s’han concentrat en els mesos d’estiu amb un pic al setembre. I molts estaven relacionats amb la detecció de fauna salvatge, entre la qual crida l’atenció la presència de l’os bru. Teixidó ha apuntat que aquest 2020 l’hem tingut molt a prop i que la tendència és que succeeixi el mateix i vagi a més en els propers anys. Entre d’altres temes, ha remarcat que hi ha hagut nombrosos avisos per serps en zones urbanes aquest passat estiu.