En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 1254

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Detectat un brot amb 17 positius en un “esdeveniment programat”

Per: el 5 de febrer de 2021

Andorra la Vella.-

Salut ha detectat un brot en un “esdeveniment programat” al Principat, que fins al moment, ha donat 17 positius per la Covid-19 entre els treballadors i els clients d’aquest esdeveniment.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no ha pogut avançar més detalls sobre el brot en tractar-se d’un cas molt recent, però sí que ha assegurat que “el brot està controlat” i que no correspon a cap col·lectiu vulnerable. A més, ha indicat que des de l’oficina Covid-19 s’està fent un seguiment acurat i precís dels contactes. Aquest nou brot s’ha produït en una jornada en què s’ha de lamentar una nova defunció per la malaltia que fa elevar el nombre de víctimes des de l’inici de la pandèmia a 104. Es tracta d’una persona de 91 anys, que no provenia de cap residència ni de cap centre sociosanitari, i que ja havia superat la malaltia i ja no es trobava a la planta Covid-19, ha indicat Benazet, afegint que ha mort per les conseqüències del virus.

Des d’aquest dijous s’han notificat 35 nous positius per la malaltia, i el nombre de casos totals puja fins als 10.172. Les altes se situen en 9.395 i el nombre de casos actius a aquest divendres són de 624. A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell resten 32 pacients ingressats, 21 dels quals es troben a planta i 11 a la Unitat de Cures Intensives, tots ventilats mecànicament. Pel que fa a les escoles, el titular de Salut ha indicat que 6 aules es troben confinades totalment i 23 sota vigilància activa.

D’altra banda, l’executiu ha aprovat un decret que regula el pla de vacunació, com les fases i els grups de població inclosos en cada fase. A més, Benazet també ha indicat que regula les condicions d’importació i distribució dels vaccins “que són competència exclusiva del ministeri de Salut”. En aquest sentit, el ministre ha informat que ja s’han vacunat 1.255 persones i que, en aquests moments, s’està acabant de subministrar la primera remesa que permet vaccinar aproximada 1.300 persones. De fet, també ha avançat que el proper dimecres s’iniciarà la revacunació a les persones que ja van rebre la primera dosi fa tres setmanes.

Més concretament, Benazet ha especificat que en aquests moments s’està en la fase 2 de vacunació, que inclou a les persones majors o iguals a 70 anys i les persones extremadament vulnerables. De fet, ja s’han vacunat pacients amb diàlisi, pacients trasplantats o amb càncer o amb malalties greus dins d’aquesta segona fase, ha indicat el ministre, qui ha afegit que amb l’arribada de les vacunes del projecte Covax per aquest primer trimestre “serviran per cobrir tota la fase 2 i gran part de la fase 3”. Tot i així, el ministre ha confessat que encara estan acabant de polir algun detall, i a hores d’ara, els vaccins de Pfizer i Moderna que rebi el Principat estaran reservats per a les persones de més de 65 anys, ja que encara no hi ha una evidència clara de l’eficàcia de les vacunes d’AstraZeneca a persones majors de 65 anys. “Les informacions preliminars d’AstraZeneca ens diuen que és segura, però esperem la confirmació”, ha remarcat el ministre.

Precisament, Benazet ha concretat que amb el projecte Covax van contractar una compra de 78.000 vacunes per abastir aproximadament al 50% de la població. D’aquestes, les primeres 26.400 seran d’AstraZeneca, ha indicat el ministre, comentant que la primera remesa arribarà a finals de febrer. Pel que fa a la resta, podran ser de Pfizer, de Johnson and Johnson o d’altres farmacèutiques. De fet, ha manifestat que és probable que durant el primer trimestre d’aquest any també es rebi alguna altra remesa de vaccins. “Tard o d’hora tindrem una vacuna per a tothom”, ha declarat el ministre.

Durant la roda de premsa, s’ha recordat que aquest divendres ha entrat en funcionament l”stop lab’ dirigit als turistes francesos per poder fer-se la prova i retornar al seu país. Des del Govern s’ha informat que s’ha de demanar cita prèvia al 821 955, i que l’endemà de fer-se la prova, l’usuari rebrà els resultats per correu. En aquest primer dia, ja hi ha 34 proves programades i el ministre ha afegit que quatre persones del Principat que havien de viatjar a França també s’han fet la prova. Quant a la ubicació, Benazet ha defensat que la seva ubicació a l’aparcament de Prat de la Creu és “per motius tècnics i d’operativa”, reiterant que no està previst ubicar un altre ‘stop lab’ en alguna altra parròquia. De fet, el ministre ha remarcat que han posat en disposició aquest sistema perquè el ciutadà que hagi de retornar a França tingui l’opció de fer-se la prova “però no volem fer cap maniobra que pugui ser un reclam per atraure turisme” en un moment de lluita conjunta per la pandèmia. També ha afegit que s’estan fent reunions per acabar de definir els detalls per com fer el retorn dels pacients asimptomàtics o amb pocs símptomes a França.

Finalment, quant al confinament comarcal que passarà a tenir Catalunya a partir de dilluns, Benazet ha repetit les paraules d’aquest dijous del ministre Jover, assegurant que són moltes les converses que hi ha amb Catalunya. “Estem a l’espera que es prengui una decisió, però sí que desmentim que no hi hagués cap demanda feta”, ha afirmat el titular de Salut.

Font: ANA