En directe

La brújula

20:00 23:30


oients aquí avui: 3432

En directe

La brújula

20:00 23:30


Actua signa un conveni amb l’empresa Leitat per implementar la industria 4.0 al país

Per: el 19 d'abril de 2021

Andorra la Vella.-

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director general de l’empresa tecnològica Leitat, Jordi Rodríguez, han signat aquest dilluns a Andorra la Vella un conveni per estudiar conjuntament la implementació de la indústria 4.0 al país.

“Tenim una experiència important en l’àmbit del 4.0. Fem recerca aplicada a les empreses. El repte és com s’adapta aquesta tecnologia a les companyies, quina és la millor tecnologia i els millors materials aplicables. Andorra ens interessa especialment perquè pot ser un banc de proves, quants més casos anem estudiant podrem anar veient com els podem anar aplicant a la resta del món, aquest és l’avantatge de treballar aquí”, ha explicat Rodríguez.

El valor afegit d’aquesta tecnologia, segons ha apuntat l’empresari, és la “personificació massiva”. A diferència del procés tradicional de producció, amb motlles, les impressores 3D permeten, un cop dissenyat el model i estudiats els materials amb els que es vol produir, personalitzar cadascun dels ‘gadgets’ segons les necessitats de cada client. “Imprimim amb metalls i fins i tot fem impressió cel·lular, amb un ràpid accés al mercat i a un cost accessible, en temps i en diners”, ha afegit Rodríguez.

De la seva banda, el ministre Gallardo ha destacat que la col·laboració “permetrà un anàlisi del potencial de la indústria 4.0 en sectors actuals i tradicionals de l’economia andorrana així com la possibilitat d’aquestes tecnologies per ser suport a nous sectors de diversificació”, i ha afegit que “en paral·lel s’analitzarà la creació d’una antena a Andorra per tal de donar suport a l’adopció d’aquestes tecnologies o l’articulació de serveis a l’ecosistema d’Innovació, Empresa i Recerca del país”.

El director d’Actua Innovació, Marc Pons, ha avançat que en breu realitzaran una sèrie de reunions que serviran per fer un “anàlisis prospectiu” en àmbits com l’agricultura, els esports o la salut. En paral·lel també es treballarà en l’àmbit de la innovació per oferir millores, per exemple, en la mobilitat. “Les indústries 4.0 són una oportunitat per a nosaltres”, ha afegit Pons.

Fundada al 1906, Leitat col·labora amb 45 països i desenvolupa 215 projectes en els àmbits de la Biotecnologia, Salut, Materials Avançats, Química industrial, Energies renovables i Nous Processos de Producció. Seran els projectes concrets que s’aniran annexant al conveni, els que marcaran el cost de cada aportació. “És un conveni que m’agrada perquè inicialment no té cap cost, però estaré molt content quan comenci a tenir costos perquè voldrà dir que ja estem impulsant projectes concrets en els quals podem ser referents”, ha conclòs Gallardo.

Font: ANA