En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 927

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Grifols garanteix la seguretat del centre i assegura que no ve a Andorra a fer el que no poden fer en altres indrets

Per: el 10 de juny de 2021

Ordino.-

La reunió de poble informativa, que s’ha celebrat aquest dimecres al vespre a Ordino, en relació al futur centre d’investigació immunològica que la farmacèutica Grifols vol instal·lar a Andorra ha servit per esvair dubtes a la ciutadania.

Durant el transcurs, des de la farmacèutica s’ha reiterat que la seguretat del centre serà sempre una prioritat i que aplicaran els mateixos estàndards que seguirien en qualsevol altre país. En aquest sentit, el director del departament Industrial de la multinacional, Daniel Fleta, ha assegurat que no han vingut al Principat “a fer el que no ens atreviríem a fer en altres països”. La trobada s’ha dividit en tres blocs temàtics sobre aspectes econòmics i financers, sanitaris i mediambientals i arquitectònics, i els assistents han pogut preguntar diferents qüestions relacionades amb el projecte.

El bloc que ha generat més preguntes ha estat el sanitari i mediambiental, sobretot en la seguretat. En aquest sentit, tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, han aclarit que el projecte és totalment compatible amb la continuïtat de la parròquia com a territori de la biosfera de la Unesco. D’altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha centrat més a explicar els aspectes més sanitaris i legislatius. “Haurem de crear un marc normatiu que obligui a donar un marge de seguretat”, ha indicat, afegint que també es crearà un comitè científic i una comissió nacional d’ètica i investigació. A banda, l’executiu està treballant en una nova llei de recerca biomèdica “per donar un marc segur i homologable a qualsevol llei que hi hagi en l’àmbit europeu”, ha indicat.

En aquesta línia, des de Grifols s’ha informat que l’objectiu del nou centre és que tingui un caire internacional per aprofundir en la recerca immunològica, el desenvolupament de productes i tractaments per a malalties de trastorns immunitaris, oncològics o d’altres tipus d’infeccions, però que també sigui un espai per acollir trobades internacionals amb una funció divulgadora. Per tant, Fleta ha deixat clar que el treball principal del centre no serà l’experimentació amb animals, tot i que ha reconegut en les investigacions, “sempre s’arriba a un punt que abans de saltar a provar amb els éssers humans, s’ha de provar amb models d’animals per protegir a les persones”. Així, ha comentat que en tots els seus centres, l’experimentació amb animals sempre és amb rosegadors.

Grifols mantindrà les patents, però Andorra en tindrà preferència

Pel que fa a la qüestió econòmica i de finances, Espot ha defensat la col·laboració publicoprivada per tal de poder tirar endavant projectes com aquest. El pacte de socis, estableix que l’entitat pública del Govern a través d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) tindrà una participació del 20% i la filial de Grifols, GIANT, un 80%. Així, les bases de la relació estableixen que el Govern ha de posar a disposició de la nova societat l’ús temporal dels terrenys durant 25 anys. “El Govern aportarà 200.000 euros anuals”, ha indicat Espot, assegurant que la participació de l’executiu sempre serà del 20% “encara que s’augmenti el capital i el Govern no hi participi”. Per la part de Grifols, Fleta, ha manifestat que des de la farmacèutica s’encarregaran del disseny, de la construcció i de la posada en marxa del centre amb una inversió inicial de 25 milions d’euros. A més, “estimem unes despeses operatives d’entre 7 i 8 milions d’euros anuals”, ha indicat Fleta durant la reunió de poble, assegurant que tot i que la propietat intel·lectual que es desenvolupi serà de Grifols, “Andorrà tindrà un dret preferent com a soci”. També s’ha aclarit que el centre no tindrà rendibilitat a curt termini i que es buscarà que a la llarga sigui un pou d’atracció i bugui ser autosostenible.

Durant el seu discurs, el cap de Govern, ha exposat que l’objectiu del centre també és poder diversificar l’economia. “La pandèmia ens ha mostrat les fortaleses del país, però també que hi ha aspectes millorables” com per exemple, que “tenim una economia que no està suficientment diversificada i que està massa centrada en els sectors econòmics tradicionals”. Per aquest motiu, Espot ha reiterat que el centre serà “una clau de volta” pel país, a banda de ser una aposta pels joves andorrans i per atraure talent. “A ningú se li escapa que és un dels sectors que més valor afegit aporta en termes de creixement econòmic, però també com a atracció de talent i de llocs de treball qualificats”, ha indicat. A més, ha afegit que els andorrans s’han de sentir orgullosos per la funció social i humanitària del projecte.

Inici de les obres a la tardor

Un dels altres punts de la reunió de poble, ha estat el projecte arquitectònic i l’adaptabilitat de la infraestructura que es trobarà al Prat de la Farga. La instal·lació serà d’uns 6.000 metres quadrats de superfície útil i zones verdes i es construirà amb materials de pedra, fusta i vidre i es tindrà “en compte la Litecc”, ha indicat Espot. També ha remarcat que tenien clar que el centre havia de tenir un encaix amb l’entorn i ha afegit que la durada de la construcció serà de dos anys i es preveu que el 2023 el centre pugui estar plenament operatiu. Per tant, preveuen que la seva construcció comenci a la tardor.

Tal com ha manifestat el cap de Govern, abans d’iniciar la construcció, s’ha de declarar el projecte d’interès nacional, rebre l’autorització del Consell General per cedir l’ús del terreny i crear la nova societat. En temes més centrats a la parròquia d’Ordino, Mortés ha confirmat davant dels assistents que la construcció no afectarà el camí ral i que el disseny i la construcció es faran seguint els criteris de mediambientals i de respecte de l’espai natural.

Cal recordar, que la farmacèutica ja disposa de dotze centres de recerca i innovació i que el del Principat esdevindrà el tretzè. D’aquests, set es troben als Estats Units i des de la farmacèutica es volia crear un nou centre a Europa. El motiu d’escollir el Principat ha estat la bona gestió sanitària que s’ha fet durant la pandèmia, han indicat des de la multinacional. De fet, el marc de col·laboració entre la farmacèutica i el Govern es va iniciar durant aquesta pandèmia, i Espot ha declarat s’ha treballat de forma transversal i confidencial per “no generar falses expectatives” fins que el projecte no estigués prou madur. Finalment, també ha remarcat que no s’han de fer consultes ciutadanes per a cada nova infraestructura o per a cada nou dinamitzador econòmic que pugui tenir el país.

Font: ANA