En directe

No son horas

01:30 04:00


oients aquí avui: 284

En directe

No son horas

01:30 04:00


L’encesa d’aparadors de botigues es podrà fer com a màxim fins a la una de la matinada

Per: el 10 de juny de 2021

Andorra la Vella.-

El Govern ha donat llum verda al nou reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior.

Es tracta de “la primera vegada” que es regula la contaminació lumínica, tal com ha detallat el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, que ha afegit que el text permet minimitzar l’impacte de la contaminació lumínica i, per tant, millorar la qualitat de vida de les persones, especialment per assegurar el descans nocturn, així com també protegir els éssers vius. Una de les principals novetats d’aquest text és que es limita com a màxim fins a la una de la matinada l’encesa d’aparadors comercials, rètols, panells publicitaris, panells LED i les infraestructures monumentals o simbòliques. Tanmateix, s’estableix que les activitats comercials que estan en servei poden mantenir la il·luminació exterior oberta.

El reglament promou la reducció del consum energètic i, per tant, la mitigació de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, així com la millora de l’eficiència lumínica. Rossell ha informat que la nova normativa s’aplica a totes les instal·lacions d’il·luminació, tant de titularitat pública com privada, i només en queden excloses aquelles destinades a la seguretat en general i particularment de senyalització viària, de seguretat per a altres infraestructures de transport, de seguretat en obres, en el treball i dels cossos de seguretat.

Entrant al detall del text, es defineixen criteris d’estalvi, d’eficiència i prevenció, com ara la prohibició d’il·luminar directament els cursos d’aigua, les masses d’aigua, llacs i estanys. També s’estableixen elements per adequar la quantitat de llum a les necessitats de l’activitat que es vol dur a terme i dirigir la llum a les àrees que es volen il·luminar i es recomana la instal·lació de dispositius de detectors de presència.

En el cas dels esdeveniments nocturns i/o esportius la il·luminació es podrà encendre com a màxim dues hores abans de l’acte i fins a una hora després de la finalització. Les pistes d’esquí es podran il·luminar, com a màxim, fins a les deu de la nit. Per últim, pel que fa a l’enllumenats de carrers, camins i carreteres, així com de parc i jardins i aparcaments seran permesos tot el vespre, nit i matinada. En el cas de períodes especials, com el Nadal o festivitats locals, es podran implementar horaris excepcionals.

El secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat també ha exemplificat que es regula el disseny de les noves instal·lacions així com les possibles modificacions de les existents. Entres d’altres requisits s’estabelix que cal evitar la llum blanca, així com també la il·luminació del cel amb disseny de llum emesa en pla horitzontal.

Finalment, el reglament també defineix els paràmetres tècnics per considerar un cel nocturn de qualitat, que haurà de ser d’obligat compliment en els espais naturals protegits.

Pel que fa a l’aplicació del nou reglament, Rossell ha anunciat que es preveu una moratòria de tres mesos per a l’aplicació de la normativa que començarà a comptar un cop el text estigui publicat al BOPA. Així, també es defineix que els enllumenats exteriors existents amb làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió s’han de substituir o cessar el seu funcionament abans de l’1 de gener del 2023 i els panells publicitaris que tenen llums amb un flux lluminós d’hemisferi instal·lat superior al 50%, s’han de substituir o cessar el seu funcionament abans l’1 de gener 2025.

Font: ANA