menu Home
AndorraSocietat

La taxa turística també paga impostos

Ràdio Valira | 18 de juliol de 2022

Andorra la Vella.- Tot i que l’Impost General Indirecte (IGI) es va crear pensant en gravar béns, importacions i serveis prestats a Andorra, a la taxa turística vigent des del passat 1 de juliol també se li ha d’aplicar. El fet de sumar a la taxa aquesta figura impositiva equivalent al TVA francès o l’IVA espanyol ha generat incredulitat entre empresaris i economistes, que no acaben de veure clar com és que cal aplicar l’IGI a un import que no correspon a cap producte ni servei.

La nova taxa turística, calculada d’acord amb figures similars que s’apliquen en països veïns, ha estat rebuda amb contradicció per alguns hotelers que ja tenien negociats els preus de la temporada amb els turoperadors, ja que per aquest motiu seran els mateixos hotelers els que hauran d’assumir el cost de la mateixa, a més a més afegint-hi el 4,5% d’IGI. En aquest sentit, diversos empresaris del sector consultats per l’Agència haurien preferit que la taxa hagués entrat en vigor el gener del 2023.

En tractar-se d’un import baix, entre 1 i 3 euros per persona i dia, les primeres setmanes de funcionament de la taxa han posat de manifest que els turistes accepten sense problema aquest nou tribut, per mitjà del qual aquest any Govern calcula ingressar fins a la tardor uns 3 milions d’euros, més IGI.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play