menu Home
AndorraSocietat

La pujada de preus canvia els hàbits de consum

Ràdio Valira | 20 de juliol de 2022

Andorra la Vella.- L’increment de l’IPC fins al 7,4% degut a l’augment de preus generalitzat està començant a incidir en els hàbits de compra dels ciutadans, segons han explicat professionals del sector de l’alimentació i els carburants consultats per l’Agència de Notícies Andorrana. Arran de la pujada de preus, el consumidor visita amb més freqüència el supermercat i fa compres més petites per controlar millor la despesa, i això suposa una davallada en l’import del tiquet mitjà segons l’establiment o cadena de supermercats que es tracti. “Es comença a notar certa tendència, els clients fan compres més petites però més freqüentment” i al mateix temps “s’eviten els productes innecessaris o que potser acabaran a la brossa”, explica el responsable d’un supermercat de la capital.

També en algunes gasolineres del país han començat a notar que a l’hora de fer benzina els clients opten per posar menys combustible. Encara hi ha qui fa el ple, però arran de la inèdita pujada del preu dels carburants “cada dia hi ha més gent que posa petites quantitats i va venint més sovint a reomplir”.

El valor de les vendes augmenta perquè els preus són més alts, però allò que es compra, les quantitats o els volums, s’estan estancant o fins i tot, en alguns casos, es detecta una tendència a la disminució.

El fet que per un mateix producte es pagui més ara que fa sis mesos ha fet que els consumidors comparin més i s’ho pensin dues vegades abans de fer una compra. En alimentació, hi ha qui opta per marques més econòmiques, qui renuncia a productes no essencials i, en menor mesura, qui ha reduït la despesa en productes frescs o que tenen preus més alts com determinades carns, peix, fruites i verdures. Val a dir que els aliments que més han incrementat el preu són els olis, la pasta, la farina, els ous, la mantega i les sales i condiments, si bé la pujada ha afectat a tots els productes de la cistella de la compra.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play