menu Home
Andorra

Protecció Civil activa la prealerta per altes temperatures aquest cap de setmana

Ràdio Valira | 22 de juliol de 2022

Andorra la Vella.- El departament de Protecció Civil ha tornat a activar la prealerta per altes temperatures després que el Servei Meteorològic hagi emès un nou avís taronja per episodi d’onada de calor al centre i sud del país. Tal com detalla el servei, aquest dijous es va començar a registrar la tercera onada de calor d’aquest estiu que es preveu que duri fins diumenge, quan s’assolirà el màxim de temperatures. Aquest nou augment no serà tan intens com el del cap de setmana anterior, però es poden registrar 36 graus als punts més baixos del Principat i fins a 30 graus a 1.500 metres.

D’aquesta manera, el Servei Meteorològic ha activat l’avís taronja per a la zona centre i sud del país, és a dir, des d’Encamp i Ordino fins a Sant Julià de Lòria. Al nord del país s’ha activat avís groc per altes temperatures, ja que es registren valors de ratxa càlida, però més baixos.

Aquest augment de la temperatura és causa per una nova dorsal anticiclònica que impulsarà una massa d’aire càlid des del nord d’Àfrica que també pot venir acompanyada de pols en suspensió. De cara a la setmana vinent és possible que la situació meteorològica canviï i ens afectin precipitacions de cara a dimecres.

Bombers manté activada l’alerta de perill d’incendis
De forma paral·lela, i com que no hi ha hagut noves precipitacions, el cos de bombers manté activat el nivell 2 per perill d’incendis forestals molt alt a tota la zona sud i centre-occidental del país fins als 2.000 m. A fons de vall d’Encamp, la Massana i Ordino també està activat el nivell 2 fins als 1500 metres. La resta del territori es continua a nivell 1. En les zones a nivell 2 queden suspeses les enceses de foc de qualsevol classe, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, la resta de comuns també mantenen tancades totes les zones de barbacoa. Tenint en compte les altes temperatures i el perill molt alt d’incendis en bona part del territori, es demana limitar les activitats a la muntanya i extremar les mesures de precaució en les zones forestals. En aquest sentit, diferents serveis com el cos de banders, serveis de circulació, agents forestals i altres efectius dels cossos especials faran rondes preventives per les zones forestals durant aquest cap de setmana per incidir en la vigilància de la massa forestal i garantir el respecte de les consignes de prevenció d’incendi.

Consells per evitar la calor
A causa de la situació de prealerta actual, des de Protecció Civil es recomana evitar les activats físiques a l’aire lliure a les hores centrals del dia i demana fer especial atenció a les persones vulnerables (persones grans, persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries, nadons i infants) per ajudar-los en tot moment. De fet, Protecció Civil, en coordinació amb el ministeri d’Afers Socials i els comuns, ja està fent arribar recomanacions específiques als centres de dia, llars de jubilats i centres sociosanitaris. De la mateixa manera, la Creu Roja està fent el seguiment dels seus usuaris de teleassistència i dels seus centres de dia, passant informant a les persones més vulnerables de les mesures que s’han de prendre davant les altes temperatures d’aquests dies.

Així mateix, es recomana hidratar-se sovint i fer ús de roba lleugera i portar el cap protegit. També evitar els desplaçaments llargs en cotxe durant les hores de més calor. No deixar mai els nens, ni les persones especialment vulnerables al cotxe. A casa, també es recomana tancar portes i les finestres i abaixar les persianes durant el dia si entra el sol, i obrir-les durant la nit i matinada.

A la muntanya, es recorda que no s’han de deixar mai escombraries ni deixalles al bosc, ni llençar burilles ni llumins encesos, ni s’ha d’aparcar en zones herbades. També, en cas de veure una columna de fum, avisar immediatament al 112.

ANA

 • play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • cover play_circle_filled

  PST “ÀNIMA” ESPAI DE PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST OBRIM LA PORTA AL CINEMA

 • cover play_circle_filled

  LAURA ROGÉ

 • cover play_circle_filled

  PST L’UNIVERS MIRALLES

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

 • cover play_circle_filled

  ANNA GURGUÍ

 • cover play_circle_filled

  LAURA MAS

 • cover play_circle_filled

  FABIAN MARTÍN

 • cover play_circle_filled

  XAVIER MAS

 • cover play_circle_filled

  LA TERTULIA DELS DIVENDRES

 • cover play_circle_filled

  PST VILLARROYA AL APARATO

 • cover play_circle_filled

  PST PSICOLOGIA

 • cover play_circle_filled

  PST CINEMA AMB JAUME PORTA

 • cover play_circle_filled

  PST BERNAT SOLER

 • cover play_circle_filled

  PST LA TERTULIA DE LES PILOTES

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play